Homelokalne vestiProslavljena slava Verske službe Vojske Srbije

Proslavljena slava Verske službe Vojske Srbije

U nedelju, 12. novembra 2023. godine, u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Marka na Tašmajdanu u Beogradu svečano je proslavljena slava Verske službe Vojske Srbije – Sveti kralj Milutin, kao jedan u nizu događaja kojim se u tekućoj godini obeležava desetogodišnji jubilej obnove i uspostavljanja Verske službe u Vojsci Srbije.

Dan Verske službe, 12. novembar, proslavlja se kao sećanje na 1839. godinu kada je po prvi put zakonski definisano vršenje verske službe u Vojsci Knjaževine Srbije. Praznična svečanost otpočela je svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, predsedao njegov vikar, Preosvećeni Episkop lipljanski i vojni g. Dositej, uz koncelebraciju bratstva hrama, sveštenstva i đakona iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i drugih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve, uključujući i sve vojne sveštenike. Tokom svete Liturgije pevao je mešoviti hor crkve Svetog Marka pod rukovodstvom prof. Predraga Miodraga, a veroučitelj Miloš Mladenović je rukopoložen u svešteni čin đakona.

U samoj završnici svete Liturgije Episkop Dositej je blagoslovio slavske darove i najzaslužnijima uručio Patrijarhovu gramatu priznanja za izuzetan doprinos obnovi Verske službe u Vojsci Srbije. U broj odlikovanih najpre su uvršteni ključni ljudi koji su se u svoje vreme svojski zauzeli, bilo da su iz sistema odbrane ili van njega, da projekat obnove Verske službe u Vojsci zaživi u punoj meri, a zatim svi pravoslavni sveštenici, uz vojnog kapelana vlč. Gorana Avramova i vojnog imama Mustafu ef. Jusufspahića koji su od prvog dana stupili na duhovnu službu u Vojsci, sa njihovim pomoćnicima iz prve generacije.

 

SPC / KMC

FOLLOW US ON: