Homelokalne vestiProslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Nišu

Proslavljena svetkovina Presvetog Srca Isusova u Nišu

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u petak 16. juna u župi Uzvišenja sv. Križa u Nišu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet uz koncelebraciju kancelara Nadbiskupije preč. Ivana Poleta, domaćeg župnika i dekana Niškog dekanata preč. Marka Trošta, župnika župe Svetog Mihaela Arkanđela iz Kraljeva vlč. Antona Kragola i župnika župe Svete Ane iz Šapca vlč. Leonida Bevze.

Nadbiskup Nemet je u propovijedi ispričao svoje iskustvo vezano za svetkovinu Srca Isusova, naglasivši kako je redovito kao dječak ministrirao u svojoj župi i odlazio na svetu misu, a posebno mu se ucrtao prvi petak i odlazak na misu, budući da je toga dana bio posebno nagrađen od majke nekim svježim pecivom ili slično tome.

Govoreći o današnjoj svetkovini nadbiskup Nemet je njezin sadržaj sažeo u dva pojma „obećanje i ispunjenje obećanja“, a opet referirajući se na majku koja je govorila kako će Isus ispuniti jednu želju ili točnije neće umrijeti u smrtnom grijehu ili Isus će dati milost za pokajanje u posljednjem času života onome tko ispuni devet prvih petaka. „Ispunjenje devet petaka znači da sam ja vezan za nešto, to nije kupoprodaju u kojoj ja Gospodinu dajm devet petaka i onda ću ja da dobijem nešto zauzvrat, nego to je jednostavno korak dalje i traženje dubljeg smisla cijele te stvari, obećanje i ispunjenje“, rekao je nadbiskup Nemet. Osvrćući se na današnje čitanje iz Ponovljenog Zakona koje govori o Mojsiju, o obećanju i ispunjenju, nadbiskup je naglasio kako obećanje dolazi od Boga i odnosi se na spasenje. „ Bog je Mojsiju i prije Mojsija Abrahamu i njegovima obećao da će ih spasiti, da će im dati obećanu zemlju u kojoj teče med i mlijeko“, rekao je nadbiskup Nemet istakavši kako zemlja nije glavno spasenje koje Bog obećava Mojsiju, nego njegova ljubav prema čovjeku. Upravo o tom obećanju i ispunjenju govori i sv. Pavao, rekavši da je Bog ispunio sva obećanja u Isusu, naglasio je nadbiskup Nemet i dodao da svetkovina koju danas slavimo pokazuje da Bog nikad ne zaboravlja svoja obećanja, da je On uvijek vjeran, da je uvijek s čovjekom, unatoč čovjekovoj nevjeri, a to pokazuje i činjenica da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nas ne ostavi u moći grijeha, nego da nas spasi. „U tom smislu Srce Isusovo ispunjava sva obećanja, čineći to ljubavlju, a ne silom“, rekao je nadbiskup Nemet i dodao da današnje evanđelje govori o tome kako je Isus uvijek s nama i da njegov jaram nije težak ako prihvatimo što On želi. „Činit će nam se kao da je lako, ali mi znamo da je jaram i težak, nije uvijek lak, međutim ako smo puni predanja i otvoreni za obećanja Boga Oca kao i na ispunjenja u Isusu Kristu na dobrom smo putu da lakše prepoznajemo veličinu i lakoću bremena križa osjećajući Božju milost koja pomaže čovjeku i na taj način Bog daje svakoj ženi i svakom muškarcu obećanja i ispunjava ista. Tako je i sa Izraelom, nije glavno obećanje bila zemlja, nego punina po krštenju, suživot s Bogom i Sinom i Duhom Svetim. Tako i u našem životu, neka obećanja koja smo dobili i očekivali njihovo ispunjenje drugačije su se ispunjavala od naših očekivanja“, rekao je nadbiskup Nemet i zaključio propovijed naglasivši kako je ova župa prije bila posvećena Srcu Isusovom i tad je bila njena župna slava, te sve pozvao da na ovaj dan kad se na poseban način slavi Srce Isusovo provjere svoja srca, ispitaju jesu li slična Srcu Isusovom i da svi mole da učini srca njihova po Srcu svome, posebno u ovom mjesecu posvećenom Srcu Isusovom.

KMC

FOLLOW US ON: