Homelokalne vestiProslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Beogradu

Proslavljena svetkovina sv. Petra i Pavla u Beogradu

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, u četvrtak 29. juna u prijepodnevnim satima u župi sv. Petra u Beogradu povodom župne slave ove župe održano je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio preč. Jozo Duspara, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, a koncelebrirali su domaći župnik p. Smiljan Milićević i još pet svećenika iz Beogradskog dekanata, dok ga je glazbeno uljepšao superior Rezidencije isusovaca p. Marijan Steiner.  

Na početku svečanog misnog slavlja župnik p. Smiljan je pozdravio i iskazao dobrodošlicu svim nazočnim svećenicima, posebno predvoditelju preč. Duspari, Gavrilu Grbanu, predstavniku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, Nenadu Prokiću,  predstavniku Veleposlanstva Suverenog malteškog viteškog reda kao i svim nazočnim vjernicima.

Preč. Duspara je u svojoj propovijedi govoreći o današnjoj svetkovini i dvojici apostolskih prvaka naglasio da su imali veliku želju dolaska u Rima kako bi propovijedali Krista. Govoreći o sv. Petru i Pavlu propovjednik je istakao da su njih dvojica imali dva različita puta do Isusa Krista, naglasivši kako je Petar bio ribar kojeg je pozvao sam Isus Krist da ga slijedi rekavši mu da je Šimun sin Ivanov, ali da će od sada biti Petar stijena i osvrćući se na današnje evanđelje koje govori o Isusovom upitu učenicima: „Što ljudi kažu tko sam ja i što vi kažete tko sam ja“, istakao da je Petar taj koji prvi istupa i govori da je Krist, Pomazanik, Sin Božji. Preč. Duspara je nastavio tumačiti ovaj odlomak istaknuvši kako Isus kaže Petru da je stijena i da će na toj stijeni sagraditi Crkvu te je istakao da promjena imena ovog apostolskog prvaka označava da će crkva biti stalna i neuništiva, unatoč tome koliko je brojna, jer Crkva je zajednica raširena po cijelome svijetu i u nekim dijelovima ima puno djece i mladih a u nekim manje, ali to ne treba opterećivati vjernike jer Isus joj je temelj i uvijek će postojati ma koliko se nekad čini da je mala. Osvrćući se na pitanje koje je Isus uputio učenicima propovjednik je naglasio ovu personalnu dimenziju koja se krije u tome, a glasi: „Tko je za mene Isus Krist“? „Ako smo svjesni da nas zove, ne bojmo se, On je s nama“, rekao je propovjednik te dodao da kao sljedbenici Isusa Krista dužni smo učvršćivati svoju braću, ako smo Njemu rekli „DA“. „Petar je u svom životu slijedeći Isusa mnogo puta pogriješio, ali je ustrajao i uvijek se pokajao“, naglasio je preč. Duspara.

Govoreći o Pavlu propovjednik je naglasio da je on bio poznat pod imenom Savao i da je bio veliki progonitelj kršćana, ali kad mu se Krist objavio kod Damaska on se promijenio, a i njegovo ime je poslije krštenja promijenjeno te je postao Pavao. Isus je imao veliki plan s njim, unatoč što je napadao Crkvu, jer poslije obraćenja osnivao je zajednice i propovijedao Krista, istakao je propovjednik te dodao da „Pavao nije bio savršen, ali je bio iskren i dobronamjeran, a tako i Petar“, rekao je preč. Dustara i zaključio da se i mi trebamo ugledati u njih upravo po pokajanju i kada pogriješimo da budemo svjesni kako se možemo pokajati i Bog će nam oprostiti.

KMC

FOLLOW US ON: