Homelokalne vestiProslavljena svetkovina Svih svetih u beogradskoj katedrali

Proslavljena svetkovina Svih svetih u beogradskoj katedrali

Misno slavlje u sredu 1. novembra, na svetkovinu Svih svetih u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu predvodio je vlč. Andrej Đuriček uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika i rektora Marijanuma.

Naglasivši u svojoj propovedi značaj proslave samog praznika u svetu i eri gde društvene mreže sve više okupiraju ne samo misli već i živote ljudi, vlč. Andrej pozvao je prisutne vernike da se zaustave na trenutak i da razmisle o životu svih svetih znanih i neznanih koje povezuje jedna ista instanca, jedna ista nit, jedna ista tačka u samoj osobi Isusa. “Biti svet je univerzalni poziv upućen svakom verniku, jer potiče od sakramenta krštenja kao simbola priključivanja Isusu i uključivanja u crkvenu zajednicu” rekao je propovednik.

Govoreći nadalje o blaženstvima vlč. Andrej prikazao je Isusa vernicima kroz termin koji se često koristi u različitim svojstvima – nazvavši Ga lajf koučom (Life coach). Jer kroz Isusa koji ozdravlja i u čijem zagrljaju vernici trebaju da traže utehu i spas deluje sam Bog. “Bog po Isusu osluškuje, i On sam postaje radosna vest Božija. Onaj koji je satkan od ljubavi Boga Oca i sam postaje hrana za spas svih”, naglasio je vlč. Andrej.

Zaključivši propoved razmišljanjem o milosti, jer na svetkovinu Svih svetih kao i na Dušni dan moguće je zadobiti potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu nakon ispunjenja propisanih uputstava, vlč. Andrej rekao je da je “milosrđe izraz našeg iskustva sa Božijom milosrdnom ljubavlju”.

Pod geslom “Mladi, mladima i za mlade”, nakon misnog slavlja okupljeni mladi nastavili su svoje druženje u Steli.

 

M.A.K.

FOLLOW US ON: