Homelokalne vestiProslavljeno Tijelovo u beogradskoj katedrali

Proslavljeno Tijelovo u beogradskoj katedrali

Vernici grada Beograda okupili su se u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u četvrtak, 8. juna na proslavu svetkovine Presvetog Tela i Krvi Kristove – Tijelova.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr Ladislav Nemet u zajedništvu sa apostolskim nuncijem u Republici Srbiji mons. Santom Gangemijem, generalnim vikarom Beogradske nadbiskupije mons. Robertom Pastyikom, domaćim župnikom vlč. Mihaelom Sokolom, ekonomom i vikarom samostana Sv. Antuna u Beogradu fra Benediktom Vujicom i vlč. Andrejem Đuričekom.

Na početku mise nadbiskup Nemet pozdravio je sve prisutne i istakao da će ovogodišnja Tijelovska procesija biti u katedrali zbog vremenskih neprilika.

Govoreći na početku o svetkovini Tijelova, nadbiskup Nemet je započeo propoved tumačeći značenje ove svetkovine, početak njene proslave još od trinaestog veka, a ona se slavi sve do danas, tačnije u ovom trenutku vremena. Objasnivši ujedno smisao i značaj same Tijelovske procesije kako nekada tako i sada “jedna želja je bila da se sa jedne strane Isus uvede u taj normalni život izvan Crkve, a sa druge strane, što je i po samoj ljudskoj prirodi hteli su da pokažu Isusa, i na neki način njime da se pohvale, i tu su počele i procesije, kao i nastajanje i pevanje raznih pesama posvećenih upravo Presvetom Telu i Krvi Kristovoj. Svaka generacija vernika ima svoj način tumačenja ove svetkovine koju danas slavimo” rekao je nadbiskup Nemet te dodao da “u svečanoj procesiji Isusa nosimo na četiri oltara i tako od oltara do oltara koji predstavljaju četiri strane sveta, i na taj način svojevrsni blagoslov koji On donosi celom svetu, ali kako Isus gleda na to što mi želimo da ga iznesemo i da Ga svečano nosimo i pokazujemo? Mislim da Isus kada je sa nama i kada mi sa Njim hodamo u procesiji, želi da nam da ono što je Njemu najvažnije, a to je upravo poruka i pozdrav koji je objavio i nakon Uskrsnuća svojim učenicima. On želi sa nama da podeli upravo onaj mir i radost Uskrsnuća koji je preneo apostolima”, rekao je nadbiskup Nemet.

Nadbiskup Nemet se u propovedi osvrnuo i na sve nemile događaje koji ovih dana, tačnije meseci, pogađaju čitav svet. Od Ukrajine i tragedije koja se dogodila obaranjem brane, kada su se vode Dnjepra razlile po velikim površinam i na taj način ugrozile ali i odnele mnoge žrtve, do tragedije ubistava u Beogradskoj školi kao i u okolini Mladenovca, pa sve do žrtava porodičnog nasilja u kome je od januara meseca ubijeno čak 19 žena.

“A onda pogledajmo sami sebe, i nemir koji vlada unutar nas. Imamo želje, imamo ciljeve, radimo sve da bi smo to ostvarili i onda u ostvarivanju svih svojih ambicija zaboravljamo da je mir upravo ono što Isus traži od nas. Isus želi da bude sa nama i da nam da taj mir koji daje Uskrsli Gospodin”, istakao je nadbiskup Nemet, zaključivši propoved pozivom na molitvu za Kristov mir.

Na kraju misnog slavlja usledila je procesija koju je predvodio nadbiskup Nemet noseći Presveti Oltarski Sakrament dok su vernici učestvovali uz molitvu i pesmu.

Misno slavlje kao i procesiju svojom pesmom uzveličao je hor Ars vocalis.

 

U prilogu donosimo kratki komentar značenja svetkovine Tijelova za vernicu Milicu Ilić:

Molimo da ova svetkovina sve nas menja, i budimo svesni kolika je Milost da možemo svakog dana primati Živoga Isusa Krista. Neka nam Sveti Avgustin pomogne u tome, što nam poručuje i rečima: “Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u Gospodinu.” Dopustimo Gospodinu da nam daruje Mir koji je pravi, i beskrajni, Mir koji nam samo On može darovati.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: