Homelokalne vestiPrva pričest u Crkvi Sv. Antuna Padovanskog

Prva pričest u Crkvi Sv. Antuna Padovanskog

Ove godine smo za blagdan Gospe Fatimske, 20. maja, posvećen Blaženoj Djevici Mariji koja se davne 1917. godine javila malenim pastirima, u Crkvi Svetog Antuna Padovanskog imali veoma radosnu priliku da prisustvujemo svečanoj svetoj misi čije je slavljenje uveličala i prva pričest dvoje malenih župljana. Toga dana su, naime, Filip i Sofija u svetoj euharistiji prvi put primili u svoja srca živog Gospodina.

Zdanje Plečnikovog arhitektonskog remek-dela odisalo je radošću koja je zračila iz svih prisutnih, posebno iz roditelja i kumova malenih prvopričesnika, koji su se, posle dobre pripreme tokom redovne veronauke, uoči početka samog misnog slavlja prvi put i ispovedili.

Svečanu svetu misu predvodio je fra Ilija Alandžak, OFM, dekan Beogradskog dekanata naše nadbiskupije i župnik Svetog Ante.

U svojoj kratkoj i iznad svega nadahnutoj propovedi fra Ilija je sve prisutne, a posebno prvopričesnike, podsetio na važnost sakramenta koji će toga dana primiti, rekavši da njih dvoje tim sakramentom »postaju deo apostolskog zbora, postaju Isusovi prijatelji… postaju poslanici Isusa Krista.«  Obraćajući se pre svega prvopričesnicima, ali i svima nama prisutnima, fra Ilija je naglasio da kao »Isusovi prijatelji moramo da budemo bolji prijatelji i svima drugima, svojim bližnjima, moramo da budemo bolji u svemu što radimo. Jednom rečju ‒ da budemo ’bolji ljudi’.« Dodao je da »u nama mora da se vidi da smo na euharistiji primili Isusa Krista, da On naš život nadahnjuje, da On naš život vodi.« To treba da bude nit vodilja naših života, posebno života naših prvopričesnika, a na nama odraslima je da ih svojim primerom na to podsećamo. Primerom pre svega delima, naglasio je fra Ilija. Postavši Isusovi prijatelji, postavši deo Crkve, mi kao Njegovi učenici »nismo od sveta«, kao što to nisu bili ni apostoli koje je, kako pokazuju i Sveto pismo i istorija Crkve, »svet proganjao«; i danas je to ovaj svet sa svojim materijalizmom i sebičnošću, uvek suprotstavljen Bogu koji je ljubav…

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: