HomevestiPut u Emirate, Papa: Vjera u Boga ujedinjuje, a ne razdvaja

Put u Emirate, Papa: Vjera u Boga ujedinjuje, a ne razdvaja

Na slici: Papa Franjo, video poruka put u Ujedinjene Arapske Emirate

Braća smo unatoč različitostima

Braća smo, iako smo različiti – rekao je papa Franjo u video poruci povodom svojeg putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate, od 3. do 5. februara. Papa će u Abu Dhabiju sudjelovati na međureligijskom susretu na temu „Ljudsko bratstvo“. Vjera u Boga ujedinjuje, a ne razdvaja, približava pa i u različitosti, udaljava od neprijateljstva i odbojnosti – rekao je Papa u video poruci ističući da je to putovanje prilika da se napiše nova stranica u povijesti međureligijskih odnosa.

Braća smo unatoč različitostima – rekao je Sveti Otac i odmah narodu te zemlje poželio: Al Salamu Alaikum, mir neka bude s vama. Naglasivši da je sretan što može posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, zemlju koja pokušava biti model suživota, ljudskog bratstva i susreta među različitim kulturama, gdje mnogi nalaze sigurno mjesto za rad i život u slobodi i poštivanju različitosti.

Ono što će naći je narod koji – kako je rekao Papa – živi sadašnjost s pogledom u budućnost. Pritom je podsjetio kako je osnivač Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Zayed izjavio da istinsko bogatstvo ne počiva samo u materijalnim sredstvima, nego i u ljudima koji grade budućnost svojeg naroda.

Papa je zahvalio šeiku Mohammedu bin Zayedu bin Sultanu Al Nahyanu za poziv na međureligijski susret o temi „Ljudsko bratstvo“ koji će se održati u ponedjeljak u Memorijalnom centru u Abu Dhabiju. U perspektivi putovanja čija je tema preuzeta iz molitve svetog Franje Asiškog: Gospodine, učini me sredstvom mira, Papa je osim toga rekao da je zahvalan i drugim vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata za odličnu suradnju, velikodušnu gostoljubivost i bratsko prihvaćanje koje su mu plemenito ponudili kako bi ostvario posjet.

Potom je zahvalio prijatelju i dragom bratu velikom imamu džamije Al-Azhar, dr. Ahmedu Al-Tayebu i svima koji su sudjelovali u pripremama toga susreta; za hrabrost i volju da potvrde sposobnost vjere u Boga da ujedinjuje, a ne razdvaja. Radosno se pripremam susresti i pozdraviti ‘eyal Zayid fi dar Zayid, djecu Zayidovu u domu Zayidovu, zemlji napretka i mira, sunca i sklada, suživota i susreta – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: