Homelokalne vesti»Radujem se u Gospodinu, radujem!«

»Radujem se u Gospodinu, radujem!«

Đakonsko ređenje gospodina Mihaela Sokola

U subotu 8. 12. 2018, na blagdan Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, u Crkvi Krista Kralja u Beogradu za đakona je pod svečanom svetom misom zaređen gospodin Mihael Sokol, o kojem smo više saznali iz biografije koju je na svetoj misi pročitao vlč. Ivan Poleto.

Sveta misa u prepunom zdanju Crkve Krista Kralja, koju je predvodio preuzvišeni monsinjor Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, započela je svečanom procesijom i predivnom ulaznom himnom u izvođenju Ekumenskog moškog zbora koji je svojim nastupom uveličao ovaj radostan dan.

Rečima pozdrava svim prisutnima preuzvišeni je započeo svoju homiliju u kojoj nas je podsetio na beskrajnu radost Blažene Djevice Marije, »odabrane i poslušne u poniznosti, Djevice iz Nazareta, koja upravo zato postaje Majkom Boga Svevišnjega. Onom koja izgovara ’Radujem se u Gospodinu, radujem! Duša moja kliče k Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu me plaštom pravednosti…!’« Takvu radost može da dâsamo Bog, da je daruje»skrivenoj duši koja živi u svijetu tolike galame, buke, opasnosti, ljubomore, podvojenosti, pa i žalosti i tuge…«, naglasio je mons. Hočevar. Ali »ovo iskustvo tolike radosti ne dolazi iz iskustva samo ove Zemlje, nego prije svega iz iskustva Nove Zemlje… Zemlje za koju smo stvoreni, za kojom žudimo, ali koju zemaljskom rukom ne možemo dohvatiti… Dosegnuti je možemo vjerom, nadom, ljubavlju. To je, naime, jedinstvena i neopisiva snaga svih putnika na Zemlji, svih onih koji usprkos svekolikome svom znoju gledaju novo Nebo i novu Zemlju«, dodao je. Ta »Nova Zemlja« razlikuje se od »ove naše Zemlje« po tome, naglasio je otac nadbiskup, »što ovdje, na našoj Zemlji, ne boravi potpuna pravednost, dok u Novoj ona jest«.

Po Blaženoj Djevici Mariji, po njenom Bezgrešnom Začeću, imamo priliku da »gledamo svekoliko bogatstvo Nove Zemlje i Novoga Neba. To bogatstvo najdjevičanskijih odnosa u svemu i među svima jest tako radikalno novo, da liturgija s posebnim zanosom uspoređuje prvoga čovjeka – Adama i Evu – i novoga Čovjeka, Isusa Krista i Njegovu presvetu Majku, Djevicu Mariju.« Jer ako smo po Adamu i Evi svi grešni i ako se »stari čovjek plaši i skriva zbog svoje golotinje, onda se novi čovjek raduje tolikoj Božjoj blizini i divi se haljama spasenja u koje ga je zaodjenuo Vječni Prisutni, koji prožima i nastanjuje sve lahore naše istinske slobode«, ukazao je otac nadbiskup objašnjavajući zašto svi oni koji se odluče da služe dragom Bogu »u svećeništvu bilo kojeg stupnja, trebaju nositi bijelo odijelo, bijelu halju koja pokriva čitavo njihovo biće, osim glave«.

Preuzvišeni se zatim obratio kandidatu za đakona gospodinu Mihaelu Sokolu rekavši mu: »…ova se bijela halja ne nosi da bismo se njome gordili, nego da bismo služili. Ne nosi se da bi se ukazivalo na sebe, nego na Krista.« Naglašavajući da »ova simbolički tako snažna halja, koja upravo zato svima mora biti očita i rječita, mora ti govoriti da je Kristova smrt i Uskrsnuće najviši vrh svekolikoga događanja i da sa tog vrhunca moraš gledati na svoj život, na taj vrhunac dovoditi svu braću i sestre: svu braću i sestre bilo koje rase, bilo koje boje kože ili kulture – upravo zato i jesi katolik – i da sa toga nenadvisivog vrhunca moraš prosuđivati sve, baš sve«. Zadatak đakona, kako je rekao gospodin nadbiskup, jeste i lavovska borba za »nove odnose u čitavom svemiru«, ali »i u sebi samome i među svima nama: u čitavoj ljudskoj zajednici i u cijelom univerzumu tako zaraženom našim konzumerizmom«, naglasio je preuzvišeni završavajući svoju homiliju porukom svima da budemo svesni činjenice da, »prihvaćajući Božju Riječ, ona će preobraziti svu tvoju prošlost i stvarati u tebi i oko tebe tu neopisivu novost…« Reči zahvale i čestitke novozaređenom đakonu uputio je i generalni vikar Beogradske nadbiskupije, župnik Crkve Krista Kralja don Aleksandar Kovačević, izražavajući zahvalnost našem novom đakonu što je izabrao upravo Beogradsku nadbiskupiju.

Posle svečanog ređenja i svete mise prisutni su slavlje nastavili na agapeu.

(kmc)

FOLLOW US ON: