HomevestiSAD. Biskupi stali u obranu djece migranata

SAD. Biskupi stali u obranu djece migranata

Na slici: Migranti u Sjedinjenim Američkim Državama  (ANSA)

Administracija američkog predsjednika nedavno je najavila novi zakon kojim bi se migrantske obitelji moglo zadržati u pritvoru na neodređeno vrijeme, uz žestoke kritike američkih biskupa

Moramo progovoriti u ime djece migranata, nevine djece koja nisu počinila nikakvo kažnjivo djelo. Oni su najosjetljiviji među migrantima i moramo se izjasniti protiv zakonā koji im nanose i nanosit će im štetu – rekao je za našu radijsku postaju biskup Joe S. Vasquez, predsjednik Odbora za migrante Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država. Naime, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nedavno je najavila novi zakon kojim bi se migrantske obitelji, uključujući djecu, koje su ilegalno ušle u zemlju moglo zadržati u pritvoru na neodređeno vrijeme, što se protivi odluci američkog Vrhovnog suda iz 1997. godine, kojom je određeno da se maloljetnike ne smije zadržavati u pritvoru dulje od 20 dana.

Američki su biskupi žestoko kritizirali novu odredbu, nazvavši ju nezakonitom i nehumanom. Njihova je želja – kako je istaknuo biskup Vasquez – da se poštuje odredba iz 1997. godine. Dok aktualna vlast smatra da će novim zakonom odvratiti buduće migrante od toga da sa sobom vode djecu, biskupi ne vjeruju da to vodi ikakvom dobru te se boje da će se tako djeci i obiteljima nanijeti mnogo štete. Moguće su i negativne posljedice za njihovo psihičko zdravlje, poput posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije zbog neprekidnoga stresa i tjeskobe.

Biskup Joe S. Vasquez poručio je svim slušateljima da podignu svoj glas u obranu migranata, posebice djece kojoj treba zaštita i njega, prisutnost i obrana. Moramo govoriti za njih – kazao je, dodavši da je ljudsko pravo stati u obranu te nedužne djece i mladih koji trebaju našu ljubav i morali bi biti dočekani raširenih ruku. Riječ je o nevinima koji dvostruko više pate zatočeni u tim centrima – kazao je na kraju biskup te dodao da i njemu treba potpora, zamolivši pritom još jednom sve da se čvrsto izjasne u obranu te djece.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: