HomevestiSAD. Kardinal Sandri u posjetu zajednicama istočnog obreda

SAD. Kardinal Sandri u posjetu zajednicama istočnog obreda

Na slici: Kardinal Sandri u posjetu ukrajinskoj Eparhiji sv. Nikole u Chicagu

Posjetom ukrajinskoj Eparhiji sv. Nikole u Chicagu, u petak 14. juna, pročelnik Zbora za Istočne Crkve započeo je obilazak katoličkih zajednica istočnog obreda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji će trajati do 24. juna

Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, započeo je u petak, 14. juna, posjet katoličkim zajednicama istočnoga obreda koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva postaja na tom pastoralnom pohodu, koji će trajati do 24. juna, bila je ukrajinska Eparhija sv. Nikole u Chicagu. U tzv. „Ukrajinskom selu“, dijelu Chicaga u koji su prvi ukrajinski doseljenici počeli pristizati tijekom druge polovice 19. stoljeća, kardinal Sandri posjetio je neobizantsku katedralu iz 1915. godine, posvećenu sv. Nikoli, te crkvu sv. Vladimira i Olge, u kojoj ga je dočekalo izaslanstvo vjernika i svećenika eparhije.

Zbor za Istočne Crkve objavio je da u istoj eparhiji žive potomci starih doseljenika, vjerni vlastitoj tradiciji, no u potpunosti uklopljeni u lokalni kontekst, što se očituje i ravnanjem po gregorijanskom kalendaru, te novi doseljenici iz Ukrajine, koji još uvijek imaju brojne rođake u domovini te se i dalje ravnaju prema julijanskome kalendaru. Te se razlike ne doživljavaju kao razlog za podjelu ili protivljenje, osim što svećenicima zaduženima za kapelanije s različitim kalendarima predstavljaju određeni napor.

Kardinal Sandri posjetio je također biskupski ured i rezidenciju, a potom i ukrajinski Muzej moderne umjetnosti u kojem se često održavaju susreti za svećenstvo i vjernike eparhije. Tamo se susreo sa svećenicima i laicima te im u bratskom razgovoru ispričao kako je prije dvije godine posjetio ratom pogođena područja u Ukrajini. Susret je završio nizom pitanja, upućenih kardinalu, o ulozi Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, radu Zbora za Istočne Crkve te uključenosti laika, osobito žena, u život Istočnih katoličkih Crkvi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: