HomevestiSestre augustinke iz Svetišta svete Rite u Cascii vjenčanicama daruju buduće mladenke

Sestre augustinke iz Svetišta svete Rite u Cascii vjenčanicama daruju buduće mladenke

U Samostanu svete Rite u talijanskoj Cascii svaka buduća mladenka može pronaći svoju idealnu haljinu za vjenčanje. Tamošnje redovnice, naime, prikupljaju vjenčanice koje mnoge žene daruju samostanu iz odanosti prema svetoj Riti te u želji da pomognu djevojkama koje si same ne mogu priuštiti haljinu iz snova.

Sestra Marija Laura, klauzurna redovnica iz Samostana svete Rite u talijanskom gradu Cascii prikuplja donirane vjenčanice, vodi brigu o njima, držeći ih u sobi unutar klaustra, razvrstane po veličini i spremne za buduće mlade koje dolaze u potrazi za haljinom, piše na stranicama Svetišta svete Rite u Cascii.

Ova tradicija jedna je od mnogih karitativnih djelatnosti tamošnjih sestara augustinki, a nastala je u samostanu 50-ih godina prošlog stoljeća na vrlo spontan način. Isprva su uglavnom vjenčanice mogle iznajmiti djevojke iz zajednice, tzv. Košnice svete Rite, smještene u zgradi pored samostana, koja pruža podršku obiteljima s ozbiljnim ekonomskim i socijalnim poteškoćama. Danas buduće mladenke slabijeg imovinskog stanja, kako vjernice tako i one izvan Crkve, mogu u Samostanu svete Rite pronaći haljinu po svojoj mjeri uz minimalnu naknadu u vidu milostinje prema vlastitoj volji i mogućnostima. Neke od njih nisu niti čule za svetu Ritu, no poštujući motivaciju svake djevojke, sestra Marija Laura svima nudi vjenčanice na izbor, a po potrebi ih prepravlja, popravlja i sprema kako bi poslužile novim mladenkama. Mnoge žene, naime, nakon uporabe haljine odluče vratiti sestrama kako bi usrećile i druge djevojke. Haljine koje su manje tražene, budu namijenjene misijama.

„Dobro pamtim svaku mladenku”, svjedoči sestra Marija Laura. „Tijekom probe vjenčanice uistinu je vedro i zabavno, neke djevojke se oduševe već prvom haljinom koju isprobaju, dok druge izaberu haljinu puno drugačiju od one koju su zamislili. Mnoge se nevjeste vraćaju nakon vjenčanja u pratnji supruga kako bi podijelile svoje iskustvo. Uvijek osjećam veliku radost, radost što vidim sretnu mladu ženu koja može okruniti svoj san o ljubavi uz prikladnu haljinu za najljepši dan svoga života.”

S druge, pak, strane brojne udane mlade žene oduševljene lijepom gestom sestara augustinki iz Cascie doniraju svoje vjenčanice sa željom da usreće neku novu mladenku. Oni koji žele donirati ili odabrati vjenčanicu za sebe mogu se obratiti sestri Mariji Lauri na e-mail: monastery@santaritadacascia.org.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: