HomevestiSirija: Mir ne vlada, povećava se umor i nepovjerenje

Sirija: Mir ne vlada, povećava se umor i nepovjerenje

Na slici: Sirija, Alep  (AFP or licensors)

Unatoč svemu želimo slaviti Božić i širiti osjećaj radosti i nade

Biskup Georges Abou Khazen, apostolski vikar u Alepu, u Siriji, izjavio je povodom došašća i priprave za Božić da u gradu vlada ozračje velikog umora i slabog optimizma što se tiče kraja sukoba. U Idlibu je, za kršćane koji žele slaviti Božić, situacija zastrašujuća – izvijestila je katolička tiskovna agencija Asia News.

Prošlih tjedana pobunjenici su napali kemijskim oružjem. Iako je taj napad ljude vratio u najteže trenutke rata, za svetkovinu su ukrasili ulice i trgove. Gradska uprava je odlučila ukrasiti stablo u središtu grada kao znak blizine kršćanskoj zajednici. Na programu je molitva, ispovijedi i druge pobožnosti. Unatoč oskudici kršćanska će zajednica darovima obradovati djecu i siromašne, kao što već i sada, u došašću katolička župa latinskog obreda pomaže kršćanskoj i muslimanskoj djeci.

Biskup Khazen se nada da će Božić u Alepu biti vrijeme slavlja iako su ljudi umorni i nedostaje im optimizam. Unatoč svemu želimo slaviti Božić i širiti osjećaj radosti i nade – rekao je biskup i dodao – Idlib, posljednje uporište pobunjenika, plaši nas, jer izgleda da situacija postaje sve teža. U poruci je biskup pozvao vjernike da podignu pogled i gledaju dalje od materijalnih teškoća te se povjere Kristu koji je istinski izvor spasenja.

Župnik u Alepu, otac Ibrahim Alsabagh istaknuo je veliku solidarnost i dijalog kršćana koji se očituju kroz karitativna djela. U Alepu su kršćani glas koji svjedoči o prisutnosti Boga. Svi projekti koji se većim dijelom odnose na hitne potrebe stanovništva ostvaruju se zahvaljujući svim članovima zajednice i donatorima – izjavio je župnik Alsabagh, a prenijela agencija Asia News.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: