Homelokalne vestiSlava župe Sv. Ćirila i Metoda

Slava župe Sv. Ćirila i Metoda

Ove smo godine već prilično vremena posvetili Svetoj braći Ćirilu i Metodu kao svecima koji nisu samo pokrovitelji jedne župe u Beogradu, nego mnogo više od toga. Osim što su zaštitnici Europe, kao pokrovitelje imaju ih Beogradska nadbiskupija i Međunarodna biskupska konferencija, nazvana po Svetoj braći… Tako smo nazočili slavlju već prije naše župne slave, koja se je odvijala u nedjelju 4. jula i prelila se u najljepše slavlje na sam datum 5. jula, kad smo cijeli dan molili pred Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Dakle, glavno slavlje posvećeno pokroviteljima župe SVETOG ĆIRILA I METODA održano je u nedjelju 4. jula, sa svečanom misom koju je predvodio otac nadbiskup Stanislav Hočevar. Koncelebrirali su svećenici župnik Lojze Letonja, Petar Tašev, Marko Čolić i gost iz Njemačke salezijanac Josip Gregur.

U lijepo ukrašenu crkvu sv. Ćirila i Metod zgrnuo se lijepi broj vjernika – župljana i hodočasnika. Župski zbor je svečano i lijepo pratio liturgijsko slavlje.

Nadbiskup nam se u svojoj propovijedi obratio i upozorio nas na lažne vrednote aktualnog vremena. Kad se stavlja u prvi red sve ono što odvraća od Boga i vodi u zaslijepljenost, tako da čovjek ne vidi drugo nego ovozemaljske stvari i ostaje duhovno prazan. Potrebno je obnoviti naš duhovni život, posvetiti se Bogu u molitvi. Najmanje petnaest minuta dnevno treba posvetiti intenzivnom duhovnom životu i molitvi, da bismo svoju duhovnost barem nekako održali na zadovoljavajućoj razini.

Sve to smo potkrijepili molitvenim vapajima našim zagovornicima i pokroviteljima sv. Ćirilu i Metodu.

Poslije mise zadržali smo se u našem dvorištu i poslužili se ponudama koje smo sami pripremili i donijeli za tu zgodu.

Neka nas, dakle, prati zagovor i primjer naših zagovornika ‒ svete braće Ćirila i Metoda!

L. L.

FOLLOW US ON: