HomevestiSlaviti „Vrijeme stvorenoga“ zajedno s ekumenskom obitelji

Slaviti „Vrijeme stvorenoga“ zajedno s ekumenskom obitelji

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja objavio je prošlih dana pismo koje je potpisao tajnik, monsinjor Bruno-Marie Duffé, u kojem se potiče da se ovogodišnje „Vrijeme stvorenoga“ obilježi u zajedništvu s ekumenskom obitelji

Riječ je o razdoblju koje traje od 1. septembra, odnosno Svjetskog dana molitve za brigu o stvorenome, do 4. oktobra, kada se obilježava spomendan sv. Franje Asiškoga. Kako je u prošlogodišnjoj poruci za „Vrijeme stvorenoga“ objasnio papa Franjo, riječ je o razdoblju intenzivnije molitve i djelovanja za dobrobit zajedničkog doma. Osim toga, to je prilika da ponovno naučimo moliti uronjeni u prirodu, gdje se spontano rađa zahvalnost Bogu stvoritelju, kao i da razmislimo o svojem životnom stilu te poduzmemo hrabre proročke poteze.

Poruka pape Franje, koja nas poziva da posvetimo pažnju onome što na kušnju stavlja najranjivije među nama, posebno je važna u svjetlu pandemije koronavirusa. Dok svijet proživljava duboku neizvjesnost i patnju usred globalne krize, pozvani smo prepoznati da je za uistinu zdrav oporavak potrebno shvatiti kako je sve povezano te obnoviti veze koje smo prekinuli. Svjesni smo da moramo sve više rasti u solidarnosti i bratski brinuti jedni o drugima – stoji u pismu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Nadahnuti apostolskom pobudnicom „Querida Amazonia“, ohrabrujemo Božji narod da ubrza svoje korake prema novim putovima za Crkvu i cjelovitu ekologiju, planirajući aktivnosti za „Vrijeme stvorenoga“ – poručili su iz dikasterija te napomenuli da bi se u tom razdoblju moglo organizirati misno slavlje ili hodočašće na tu nakanu, kao i poticati održive prakse ili inicijative kojima bi se odgovorilo na vapaj zemlje i siromašnih.

Biskupe i crkvene institucije potiče se pak da šire glas o Vremenu stvorenoga te pomognu vjernicima da postanu svjesni kako je živjeti poziv čuvara Božjega djela bitan dio kreposnoga života, a ne tek nešto opcionalno ili sekundarno u kršćanskome iskustvu (usp. Laudato si’, 217). Ovo posebno vrijeme nudi nam mogućnost da se založimo za obnovu naše zemlje i dragocjenih odnosa koje njegujemo. Srdačno vas pozivam na sudjelovanje u toj proslavi. Molim za vas i tražim od vas da molite za mene – stoji na kraju pisma koje je potpisao monsinjor Bruno-Marie Duffé.

Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja trenutno je angažiran u razvoju globalnog odgovora na pandemiju, suočavajući se s neposrednim potrebama onih koji danas trpe te razmatrajući ono što je dugoročno potrebno za izgradnju pravednijega društva. Dodatne informacije o Vremenu stvorenoga, koje koordinira ekumenski odbor, dostupne su na internetskoj stranici SeasonofCreation.org, na engleskom, talijanskom, portugalskom, španjolskom, francuskom i poljskom jeziku.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: