HomevestiSredišnje ekumensko slavlje ovogodišnje Molitvene osmine

Središnje ekumensko slavlje ovogodišnje Molitvene osmine

U zagrebačkoj prvostolnici je 19. januara održano središnje ekumensko slavlje ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, a zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem predvodili su ga metropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije Perić, biskup Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj Péter Szenn, predsjednik Saveza baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te parohijski svećenik Makedonske pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj protojerej stavrofor o. Kirko Velinski.

U zagrebačkoj prvostolnici je 19. januara održano središnje ekumensko slavlje ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, a zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem predvodili su ga metropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne Crkve Porfirije Perić, biskup Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Republici Hrvatskoj Péter Szenn, predsjednik Saveza baptističkih Crkava u Republici Hrvatskoj pastor Ivica Horvat te parohijski svećenik Makedonske pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj protojerej stavrofor o. Kirko Velinski. Uz predvoditelje slavlja na ekumenskome su susretu među ostalima sudjelovali i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J., predsjednik Konferencije europskih Crkava (CEC) pastor Christian Krieger, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić – izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Osvrćući se na geslo ovogodišnje Molitvene osmine – “Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje” (Dj 28,2) – kardinal je u propovijedi podsjetio kako grčki izvornik koristi riječ “filanthropía”, snažan kršćanski pojam, čiju vrijednost prepoznaju svi ljudi. Bog je poslao svoga Sina na svijet radi čovjeka, da bi ga spasio iz svakog životnog brodoloma; da bi objavio put do punine života: kršćanski humanizam, koji izrasta iz stvorenosti čovjeka i svijeta, ostvaruje se u ljubavi prema drugima, a ne u sebičnosti – poručio je zagrebački nadbiskup.

Nakon kardinala Bozanića, nazočnima se obratio srpskopravoslavni metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, istaknuvši da je čovjekoljublje sama narav ljubavi Božje. Kazavši potom kako se u vrijeme apostola Pavla Sredozemno more pokazalo morem gostoljubivosti, i to od onih koji nisu poznavali Boga, upozorio je da se to isto Sredozemno more u naše vrijeme pokazuje negostoljubivim, morem koje je postalo grobnica tolikih migranata koji nose u sebi ikonu Božju i koji su po zapovijedi Božjoj pozvani biti naši bližnji. Metropolit Perić nagovor je zaključio pozivom da se svi preispitamo idemo li putem spasenja na koji nas poziva Isus, jer u našem odnosu prema bližnjem mi ne samo da dobivamo spasenje ili ga gubimo, nego ovaj svijet i ovu zemlju činimo rajem ili paklom.

Uz predvoditelje slavlja, okupljenima se obratio i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich, S.J. Izrazivši radost zbog sudjelovanja u ovome molitvenom slavlju, posvjedočio je kako je kao misionar u Japanu – osamdesetih godina prošloga stoljeća – uvidio kako je razdor među kršćanima protusvjedočanstvo evanđelja koje se prenijelo po svijetu. Govoreći o iskustvu koje kao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija Europske unije ima iz dijaloga s različitim institucijama EU, kardinal je rekao da kao kršćani možemo nešto naučiti od europskih institucija. Ako gledamo europsku prošlost, ne gledamo na ratove i sukobe, nego na ono što nas povezuje i sjedinjuje. Povijest ne nadahnjuje na revanšizam, nego na pomirenje – zaključio je kardinal Hollerich.

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, istoga dana je primio Christiana Kriegera, predsjednika Konferencije europskih Crkava (CEC), jedne od najvažnijih ekumenskih organizacija u Europi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: