Homelokalne vestiStudijski dan – Ivan Pavao II – apostol zajedništva

Studijski dan – Ivan Pavao II – apostol zajedništva

U subotu 2. juna u župi Krista Kralja u Beogradu, u sklopu priprema Sinode Beogradske nadbiskupije, održan je Studijski dan na temu: Sv. Ivan Pavao II., Apostol zajedništva i jedinstva. Na početku susreta, sve prisutne, u župnoj dvorani pozdravio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit koji je izrazio dobrodošlicu gostu i predavaču mons. Slawomiru Oderu, postulatoru kauze sv. Ivana Pavla II., visokim gostima ekselencijama ambasadoru Republike Hrvatske g. Gordanu Bakota i ambasadoru Poljske g. Tomaszu Niegodzisz te svim prisutnim svećenicima i predstavnicima župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća.

„Za obitelj naše Nadbiskupije je izvanredan trenutak vrijeme prve Sinode, a na posebna način ova „Godina zajedništva“. Ovo je dakle vrijeme posebnog Božjeg poziva! A cilj svega je: da svi  zajedno jače izgrađujemo naše zajednice i zajedništvo i to u duhu života i nauka sv. Ivana Pavla II. On je naime bio izabran na neporušivi prijestol sv. Petra točno prije 40. godina. Svi mi znamo da njegov dolazak u središte kršćanstva predstavlja višestoljetni preokret. On je iz dubine svog izrazito karizmatičnog bića pokrenuo nadasve značajne preobrazbe u Crkvi i društvu“ istaknuo je u pozdravnom govoru mons. Hočevar te je zamolio mons. Odera da u svojem izlaganju predstavi lik i djelo sv. Ivana Pavla II., kao apostola zajedništva i jedinstva.

Mons. Slawomir Oder, poljski je svećenik, koji tridesetak godina živi i djeluje u Rimu, te je do 2014. godine (kada je proglašen Ivan Pavao II svetim) bio postulator Kauze.  Svim okupljenima održao je dva zanimljiva predavanja na temu: Ivan Pavao II – Svjedočanstvo nade i Ivan Pavao II – u potrazi za jedinstvom. Nakon predavanja, a nakon stanke za ručak, u dvorani su prikazana dva filma: Ivan Pavao II – graditelj mostova i Posljednji trenuci Ivan Pavla II.

Kruna cjelodnevnog susreta bilo je euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja  koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup u koncelebraciji s okupljenim svećenicima i Apostolskim Nuncijem u Republici Srbiji mons. Lucianom Suriani. U ulaznoj procesiji unijet je relikvijar s moćima sv. Ivana Pavla II. kojeg je izradio  akademski kipar g. Ilija Skočibušić. Relikvija krvi sv. Ivana Pavla II. dar je Beogradskoj nadbiskupiji i župi Krista Kralja, od nadbiskupa Krakowa, kardinala Stanisława Dziwisza.

U homiliji nadbiskup Hočevar je istaknuo: „Za mene osobno sv. Ivan Pavao II. nije tek jedan od papa koji su dosad vodili našu svetu Crkvu Katoličku. Onaj milosni dan 16. oktobra 1978. probudio je u meni neobičnu radost. Tada, naravno, nikako nisam mogao naslutiti što će se sve događati u budućnosti. No u meni se odmah rodila želja da o novome papi napišem kratku knjižicu: onako, u salezijanskom duhu – knjižicu za džep! I bi tako…

Umjesto prve rečenice, napisah u njoj samo riječ: „Kako god…“ Mislio sam – kako god da okrenemo, svi događaji, riječi i poruke ovoga trenutka govore da se događa nešto novo, nešto veliko.. Tijekom ovih četrdeset godina od njegova izbora, to se i potvrdilo“.

Nadbiskup je pri kraju propovijedi istaknuo: „Sv. Ivan Pavao II. je, dakle, prije svega sama duboka ukorijenjenost u beskonačno svetoga Boga; on je duboki bunar vječne mudrosti; on je raspjevani hodočasnik po stvorenome svijetu i prostorima dramatične povijesti; on je istančani lirik nebeskih slasti koje kuša u Euharistiji, ali je ujedno i sama velika žeđ za Njom, koja je prečista i milosna ljepota Bežgrešne..!

Totus tuus“ – sav tvoj: to njegovo geslo nije, dakle, puka imitacija neke anakronične marijanske pobožnosti, nego izvorna rijeka prave duhovnosti koja nenametljivošću jaganjca napaja suvremene Sahare. Samo takvom živom vodom možemo gasiti sušu suvremenog individualizma i stvarati zajedništvo.

Upravo iz tih dubina Trojičnog otajstva sve nas je pozivao na Ratio et fides – razum i vjeru; pozivao nas je da dišemo „s oba plućna krila“; pozivao nas je da dogme Crkve ne doživljujemo kao kamen nad glavom, nego da se veselimo njezinom sveobuhvatnom sjaju, sjaju istine.

Poziva nas i danas – da bi nam se iz naše šutnje rađale Riječi; iz našeg umiranja sebi – život; iz našega križa – spasenje svijeta.

Prihvaćajući danas njegove moći, njegovu krv, molimo ga da svojim svetim zagovorom omogući novu cirkulaciju Božje ljubavi među nama, i to po svim kapilarima naše Nadbiskupije! Molimo ga da čitav organizam naše Nadbiskupije grije svojom mističnom ljubavi prema Bogu i Crkvi“ zaključio je mons. Hočevar

Ovaj studijski dan nije bio u prvom redu namijenjen samo našem intelektu, nego i našem integralnom kršćanskom životu. Moći sv. Ivana Pavla II. kroz mjesece jun, jul, august, septembar i oktobar  hodočastiti će po svim župama Beogradske nadbiskupije i zato smo pozvani postati veliki animatori duha i pobožnosti sv. Ivana Pavla II. te tako unutar Crkve i izvan nje promicati duh autentičnog zajedništva. Svi mi trebamo poput sv. Ivana Pavla II., pape Velikog, postati apostoli zajedništva i jedinstva.

(I. P./kmc)

FOLLOW US ON: