Homelokalne vestiSusret katoličkih biskupa u Srbiji s mons. Gallagherom

Susret katoličkih biskupa u Srbiji s mons. Gallagherom

Katolički biskupi u Srbiji susreli su se u subotu 20. novembra 2021. u biskupskom dvoru u Zrenjaninu s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama i tajnikom Međunarodnog povjerenstva za Crkve u Istočnoj Europi mons. Paulom Richardom Gallagherom te proslavili 50. obljetnicu imenovanja prvog rezidencijalnog pastira Banatske apostolske administrature.

Na susretu su sudjelovali beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, srijemski biskup Đuro Gašparović, zrenjaninski biskup Lászlo Német, biskup Grkokatoličke eparhija sv. Nikole – Ruski Krstur Đura Džudžar, subotički biskup Slavko Večerin, imenovani srijemski biskup Fabijan Svalina, generalni tajnik Robert Pastyik, vlč. Mirko Štefković i službenici Apostolske nuncijature u Beogradu Januš Blahovjak, Filippo Colnago i Simon–Peter Lukyamuzi.

Na susretu se razgovaralo o Katoličkoj Crkvi u Srbiji.

Nakon susreta, u katedrali sv. Ivana Nepomuka mons. Gallagher predslavio je zahvalnu misu o 50. obljetnici imenovanja Banatske apostolske administrature kao samostalnog subjekta u Srbiji.

Na početku slavlja predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Lászlo Német pozdravio je sve prisutne i izrazio dobrodošlicu mons. Gallagheru.

Mons. Gallagher je na početku homilije izrazio radost zbog obljetnice u Banatu „čija povijest se ukršta s burnim godinama koje su uslijedile poslije Prvog svjetskog rata, nakon što je čitavih 900 godina ovaj teritorij bio u sastavu Čanadske biskupije“.

„Zahvaljujući pregovorima između Svete Stolice i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u februaru 1923. godine uspostavljena je Apostolska administratura, povjerena vodstvu nadbiskupa nove Beogradsko-smederevske nadbiskupije, koji je imajući sjedište u Beogradu samo prigodno posjećivao Banat. Ustvari, veličina teritorija njegove Nadbiskupije, skupa s Banatom, pokrivala je 2/3 tadašnje Srbije, zbog čega mu nije bilo moguće često susretati svoje svećenike i vjernike. Iz pastoralnih razloga Sveta je Stolica 22. decembra 1971. godine odvojila Apostolsku administraturu od jurisdikcije beogradskoga nadbiskupa, te je prvim apostolskim upraviteljem u mjestu imenovala mons. Tamása Junga, sina ove mjesne Crkve“, podsjetio je predslavitelj.

Povezavši ju s poviješću zrenjaninske Crkve, mons. Gallagher je poruku naviještene Božje riječi sažeo u tri vida: „velika tuga“ onih koji nemaju pouzdanja u Boga; uskrsnuće kao načelo dinamizma kršćanskog života; zahvalnost kao temelj bratstva i zajedništva.

Na kraju je zazvao majčinski zagovor Blažene Djevice Marije. „Na ovaj dan, kada se spominjemo pedeset godina duge povijesti ispunjene tolikim naporima, žrtvama i zauzetošću za izgradnju istinske kršćanske zajednice, neka vam Gospa isprosi da u ovom našem vremenu možete ispisivati stranice svakidašnje i pučke svetosti, koje će se pridodati onim stranicama koje su tijekom proteklih desetljeća obilježile život zrenjaninske Crkve. Svakako, poteškoće, izazovi i problemi neće izostati, ali su također velike i nade i mogućnosti za naviještanje i svjedočenje Božje ljubavi. Duh uskrslog Gospodina neka vam otvori svoje horizonte nade i neka u vama krijepi misionarski polet prema širokim prostranstvima nove evangelizacije“, zaključio je.

Misa je slavljena na talijanskom jeziku, a čitanja su naviještena na mađarskom i hrvatskom jeziku.

Asistirali su učenici Biskupijske klasične gimnazije i Sjemeništa „Paulinum“ u Subotici iz Zrenjaninske biskupije.

Pjevanje je predvodio komorni zbor Emanuel iz Zrenjanina uz orguljsku pratnju župnika u Bačkoj Topoli vlč. Josipa Sakalja.

U zajedništvu s biskupima, misu je suslavilo dvadesetak svećenika iz Zrenjaninske biskupije, među kojima i katedralni župnik vlč. Masa Tamás. Vlč. Tamás se za HKM osvrnuo na lik i djelo mons. Tamása Junga. Prije nego je postao prvi rezidencijalni administrator, već je službovao u Zrenjaninu kao župnik. Puku je ostao u dragoj uspomeni te se smatra da je umro na glasu svetosti.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: