Homelokalne vestiSusret redovnika i redovnica u Srbiji. Graditelji zajedništva

Susret redovnika i redovnica u Srbiji. Graditelji zajedništva

U subotu, 5.10.2019., u Katoličkom učeničkom domu „Emaus“ u Mužlji, kraj Zrenjanina, održan je novi susret osoba posvećenog života u Republici Srbiji. U vrlo lijepoj atmosferi i uz srdačno gostoprimstvo salezijanaca Slovenske salezijanske provincije sv. Ćirila i Metoda (SDB), susrelo se oko 40 redovnica, redovnika i Bogu posvećenih osoba.

Nakon okupljanja oko 10h i malog druženja uslijedilo je predavanje vlč. Pósa László-a, župnika župe sv. Antuna Padovanskog u Bečeju, s temom „Graditelji zajedništva“. Predavač, inače i sam član Pokreta fokolara, istakao je poziv osoba posvećenog života na izgrađivanje zajedništva u Crkvi, koja sama treba biti dom i škola zajedništva. U vrlo nadahnutom izlaganju, potakao je na razmišljanje o više tema važnih za redovnički život i svjedočenje danas: biti graditelji zajedništva u svojim redovničkim zajednicama i izvan njih; prihvatati raširenih ruku ljude koji nam dolaze, ali i ići im u susret; imati strpljivosti dočekati plodovezalaganja, jer Bog ima svoja vremena; činiti konkretna djela ljubavi; prepoznavati specifične potrebe našega vremena i odgovarati na njih… Nakon predavanja usledio je rad po grupama, koji se još jednom pokazao kao vrlo koristan, kako zbog bolje razrade tema tako i zbog boljeg međusobnog upoznavanja sudionika susreta. Potom su uslijedila plenarna izlaganja i kratak dogovor o mogućnostima poboljšanja za naredne susrete.

Nakon kratke pauze, u drugom dijelu susreta, uslijedilo je euharistijsko klanjanje te sveta misa u župnoj crkvi Imena Marijinog, koju je također predvodio bečejski župnik. Susret je završio zajedničkim ručkom i druženjem u trpezariji salezijanskog kolegija.

I nakon ovoga susreta ostao je osjećaj ispunjenosti i radosti zbog boravka sa osobama koje su, premda u različitim ustanovama posvećenoga života, dionici istoga poziva na svetost, u istoj Crkvi i istoj zemlji. I ovoga puta još smo se malo bolje upoznali (neki su sudionici po prvi puta bili u Mužlji!) i povezali te imali priliku nešto naučiti i učvrstiti se u svom redovničkom životu. I nakon ovog puta ostala je želja da se ponovno nađemo na nekom drugom mjestu, na nekom novom skupu redovništvau Srbiji.

(fra Zdenko Gruber/kmc)

FOLLOW US ON: