HomevestiSveta Stolica: Odgovornost za oceane ima biti veća od iskorištavanja

Sveta Stolica: Odgovornost za oceane ima biti veća od iskorištavanja

Na slici: Oceani i mora – više odgovornosti i manje iskorištavanja  (AFP or licensors)

Izlaganje nadbiskupa Bernardita Auze, stalnoga promatrača Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, na 25. zasjedanju Međunarodne vlasti za morsko dno, održanom na Jamajci

Perspektivu brige i odgovornosti prema oceanima, a ne iskorištavanja i puke uporabe – istaknuo je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, govoreći na 25. zasjedanju Međunarodne vlasti za morsko dno, koje je završilo 26. srpnja u Kingstonu, na Jamajci, gdje se nalazi i sjedište te organizacije.

 

Dar koji nam je povjeren

Prema načelima zajedničke baštine čovječanstva, naš planet, te stoga i oceani, dar su koji nam je povjeren na uživanje, ali i u svrhu etičkoga upravljanja njime – istaknuo je nadbiskup Auza na sjednici održanoj u spomen 25. obljetnice Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i ustanovljenja Međunarodne vlasti za morsko dno u novembru 1994. godine. Taj je pristup usmjeren isključivo na to da se zajamče prava i gospodarske blagodati ne namećući u potpunosti primjerene dužnosti – napomenuo je nadbiskup te dodao da to neće zajamčiti ni održivost, ni očuvanje naših oceana i morskih bogatstava, a slijedom toga ni trajnu gospodarsku korist.

 

Ravnoteža između blagodati i održivosti

Svrha je, naime, uravnotežen pristup između gospodarske koristi koju dobivamo od morskoga bogatstva te očuvanja i održivosti naših oceana. Dok gospodarska korist pridonosi stvaranju blagostanja zemalja i njihovih stanovnika, pružajući hranu, smještaj i sredstva za život, dužnosti očuvanja zdravlja oceanā ne bi trebalo smatrati jednostavno manje važnima – istaknuo je stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda.

Svako iskorištavanje morskih bogatstava trebalo bi voditi računa o podatcima znanstvenoga istraživanja o stanju naših oceana. Veća usklađenost među znanstvenim informacijama i trgovačkim aktivnostima povezanima s oceanima prijeko je potrebna kako bi se postigao uravnotežen pristup, dobar postupak odlučivanja, te prikladno propisivanje, izbjegavajući moguće sukobe interesa – napomenuo je nadbiskup Auza.

Zbog toga – dodao je – izaslanstvo Svete Stolice cijeni zauzimanje Međunarodne vlasti za morsko dno, u suradnji s organizacijama i znanstvenim ustanovama, kako bi se poboljšala procjena biološke raznolikosti i kartografija morskog dna. Želja je, osim toga, da se nastavimo mudro suočavati sa sve zahtjevnijim izazovima u svrhu reguliranja ljudskih aktivnosti u oceanima i morima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: