HomevestiSvetost se rađa i razvija u obitelji

Svetost se rađa i razvija u obitelji

Na slici: Fotografija sa VII. susreta obitelji, održanoga u Milanu u junu 2012.

Sudionici XXI. nacionalnog tjedna studijā o bračnoj duhovnosti, koji je u nedjelju zaključen u Asizu, jednoglasno su se složili oko jedne temeljne točke: svetost se rađa i razvija u obitelji. Organizator don Paolo Gentili upozorio je na važnost obiteljske molitve

U nedjelju 28. aprila je u Asizu zaključen XXI. nacionalni tjedan studijā o bračnoj duhovnosti koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija. U središtu rasprava i radionica bile su dvije apostolske pobudnice pape Franje: Gaudete et exultate, o pozivu na svetost, i Amoris laetitia, o ljubavi u obitelji.

Govornici na spomenutom susretu jednoglasno su se složili oko jedne temeljne točke: svetost se rađa i razvija u obitelji. Organizator don Paolo Gentili, ravnatelj Ureda Talijanske biskupske konferencije za pastoral obitelji, za našu je radijsku postaju rekao da svetost mora poprimiti obiteljske crte, navevši pritom primjer muža koji se, kako bi proveo više vremena sa suprugom, odrekne utakmice s prijateljima ili pak žene koja se zbog muža odrekne šetnje s prijateljicama. Potom je istaknuo da se svetost skriva u malim svakodnevnim stvarima, dodavši da su sveci ponekad u našem okruženju, a da to i ne znamo.

U obitelji u kojoj nema zajedničke molitve svetost ne može procvasti. U vezi s time don Paolo je komentirao da je obiteljska molitva poput spremnika za kisik koji ronilac nosi kako bi disao pod vodom. Bez kisika nema života – rekao je i dodao da duhovni život prije svega počinje kod kuće.

Na susretu u Asizu bilo je također riječi o obuci stručnjaka koji bi pratili parove koji imaju teškoća u braku. Don Paolo Gentili u vezi s time kazao je da bez sumnje postoji potreba za više ulaganja u obuku takvih stručnjaka te da Talijanska biskupska konferencija predlaže organizaciju tečajeva za obuku na visokoj razini, s naglaskom na multidisciplinarnom pristupu. Obitelj se ne zasniva samostalno, već je potrebno međusobno se pomagati – kazao je ravnatelj Ureda Talijanske biskupske konferencije za pastoral obitelji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: