Homelokalne vestiTrinaesti utorak pobožnosti sv. Antunu

Trinaesti utorak pobožnosti sv. Antunu

U Župi sv. Antuna u Beogradu, u utorak 6. juna, na 13. utorak u okviru pobožnosti 13 utoraka u čast Sv. Antunu Padovanskom, svečano misno slavlje predvodio je fra Bruno Ćubela, profesor moralne teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Ovim utorkom ujedno je i završena ovogodišnja pobožnost svetom Antunu ali sama duhovna priprema za ovaj praznik sveca celoga sveta nastavlja se misom uočnicom koja će biti slavljena u ponedeljak 12. juna.

Uz predsedatelja koncelebrirali su preč. fra Ilija Alandžak, gvardijan samostana sv. Antuna u Beogradu i župnik istoimene župe, preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije i župnik u Jagodini, vlč. Mihael Sokol, katedralni župnik, direktor Pastoralnog centra i rektor Marijanuma i fra Benedikt Vujica, ekonom i vikar samostana Sv. Antuna u Beogradu.

Fra Bruno se na početku svoje propovedi osvrnuo na nemile događaje, tačnije tragedije koje su se dogodile u Beogradu, “ teško je ovih dana govoriti o životnom smislu, pogotovo ovde u Beogradu, gde smo svi još pod utiskom dve tragedije koje su poljuljale našu veru u društvom i u čoveka, teško je ovih dana govoriti o sreći, kada vlada toliko nezdovoljstvo, teško je govoriti o životu večnom kada nam se na kraju ni ovaj ne čini tako bajan” istakao je te dodao da uprkos svim nedaćama u koje čovek upadne, kao Božje stvorenje nikada ne treba da gubi nadu i da zapada u očaj misleći da je došao kraj jer uvek kada čovek pomisli da je zaista došao kraj ostane zatečen i nem pred onim što ga sačeka jer “ upravo ljudi koji sebe nazivaju vernicima, na drugi način pokušavaju da prebrode krize, kojih će nažalost uvek biti.”

U nastavku fra Bruno je podsetio da je tema ovog trinaestog utorka – Poziv na večno spasenje, citirajući sv. Antuna: “O kršćanine, ako budeš veran za zemaljske kušnje, jednoga dana ćeš promatrati ono šta ljudska oko nije nikada videlo”. Govoreći nadalje o kušnjama i trpljnju svakog čoveka, kršćanina, propovednik je istakao da upravo izlaz iz teških situacija treba pronaći u veri, jer je rast u veri, hod strpljivosti i poverenja u Božju volju.

“Naše postojanje i naše delovanje, trebalo bi da bude u skladu sa Božjom voljom. Od nas se traži da smo rapoloživi, da se trudimo da prestignemo sami sebe i da sve što činimo, što živimo bude usmereno prema onom savršenom zajedništvu sa Bogom” zaključio je propovednik.

Na samom kraju misnog slavlja fra Ilija Alandžak, zahvalio se predsedatelju na nadahnutim rečima koje je uputio u propovedi kao i zajedništvu za oltarom. Ujedno zahvalivši i svim vernicima koji su se trudili da i ove godine hodočaste u župu sv. Antuna u okviru ove pobožnosti, kao i svim dosadašnjim propovednicima koji su svojim duhovnim razmišljanjima obogatili ovu zajednicu. Fra Ilija je pozvao i sve prisutne vernike da svoje hodočašće ne završe ovde već da svojim molitvama nastave da prate ovu župnu zajednicu kao i da se pridruže misnim slavljima u okviru proslave samog praznika.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: