Homelokalne vestiU Beogradu održan oratorij za decu i mlade na temu „Advent“

U Beogradu održan oratorij za decu i mlade na temu „Advent“

U subotu, 2. decembra, održan je poslednji ovogodišnji oratorij za decu i mlade u Marijanumu u Beogradu. Oratorij je započeo svečanim misnim slavljem u okviru koga su deca i mladi okupljeni u zajedništvu imali priliku da obogate tradicionalnu pobožnost prvih subota, koja je takođe obeležena na ovaj dan.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik i rektor Marijanuma vlč. Mihael Sokol uz koncelebraciju vlč. Andreja Đuričeka, dok su gosti, mladi iz Subotice ovom prilikom pesmom animirali misno slavlje.

U interaktivnoj propovedi vlč. Mihael je približio deci i mladima samo značenje vremena Adventa, kako za Crkvu ali tako i za svakog vernika. Tumačeći im Reč Božiju koju je ova subota stavila vernicima na raspolaganje, propovednik je istakao samo značenje „budnosti i iščekivanja dolaska Spasitelja sveta“. Na ovu temu vlč. Mihael nastavio je da govori i u okviru prigodne kateheze koju je odžao na oratoriju.

Na kraju misnog slavlja okupljeni vernici ali i učesnici oratorija, litanijama su pozdravili Nebesku Majku i molili je za njen zagovor i zahvalili na darovima koje katedrala u okviru obnove prima od dobročinitelja, ujedno moleći i za nove dobročinitelje kako bi se nastavila obnova katedrale i kompleksa Marijanum.

Nakon misnog slavlja deca su nastavila druženje uz igru u dvorištu Marijanuma, dok je dalji tok susreta nastavljen katehezom koju je predvodio vlč. Mihael, a na kojoj je govorio nešto više o samom Božiću i Adventu.

Nakon kateheze usledio je rad u grupama u kojima su, prema uzrastu, mladi i deca razmenjivali svoja lična iskustva susreta sa Bogom. Podstaknuti i ohrabreni primerima drugih svako je imao priliku da predstavi trenutak svoje spoznaje Isusove ljubavi kroz svoj život ali i trenutak kušnje odricanja i udaljavanja od Boga.

Nakon što su učesnici oratorija izmolili Anđeoski pozdrav, druženje je nastavljeno igrom, a kako je tema samog oratorija bila Advent, mladi i deca su u okviru planirane radionice izrađivali svoje Adventske venčiće koje su posle odneli svojim kućama.

Najradosniji trenutak za najmlađe bio je i dolazak svetog Nikole koji je obradovao mališane paketićima. Susret se završio zajedničkim ručkom.

 

KMC

FOLLOW US ON: