Homelokalne vestiU Beogradu proslavljen Dan posvećenog života

U Beogradu proslavljen Dan posvećenog života

Dan posvećenog života proslavljen je na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu u petak, 2. februara 2024. godine u crkvi svetog Ante Padovanskog u Beogradu. Svečanim misnim slavljem predsjedao je apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Santo Rocco Gangemi, a koncelebrirali su  savjetnik Nuncijature mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, župnik i gvardijan samostana svetog Ante fra Ilija Alandžak te mnogobrojni svećenici i redovnici koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji – redovnici iz rezidencije Družbe Isusove i župe Svetog Petra u Beogradu, lazaristi koji djeluju u župi Svetih Ćirila i Metoda u Beogradu. Misnom slavlju su nazočile i redovnice kćeri kršćanske ljubavi svetog Vinka Paulskog, sestre službenice BDM koje odnedavno djeluju u Nuncijaturi, kao i pripadnici Pokreta fokolara – Djela Marijinog koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji te mnogobrojni vjernici.

Budući da je ovaj dan ujedno i zadnji dan kada su vjernici mogli dobiti potpuni oprost povodom 800 godina prvih živih jaslica svetog Franje, prije svete mise molila se krunica i svećenici su bili na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi.

Na početku svete mise nuncij Gangemi blagoslovio je svijeće.

U nadahnutoj propovijedi nuncij Gangemi je govorio o značaju tog blagdana kao i o samoj njegovoj povijesti te naglasio da ga je 1997. godine ustanovio sveti papa Ivan Pavao II. Govoreći o važnosti ovog blagdana nuncij Gangemi se osvrnuo na evanđelje koje opisuje Isusovo prikazanje u hramu, naglasivši da iako je on bio nenametljiv i samozatajan, ipak, nije mogao ostati nezamijećen, jer su upravo dvoje ljudi, Šimun i Ana, iščekivali taj dan i njegov dolazak i upravo u taj čas prepoznali Spasitelja koji ima doći i vidjevši ga javno posvjedočili da je on Mesija. Nuncij je zaključio propovijed poticajnim riječima redovnicima i redovnicama koji su odlučili potpunoma slijediti Isusa da budu ustrajni unatoč svim poteškoćama koje se nalaze na tom putu.

Na kraju svete mise gvardijan fra Ilija zahvalio je nunciju Gangemiju na predvođenju svete mise kao i svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima koji su sudjelovali na ovom slavlju. Posebnu zahvalu uputio je p. Marijanu Steineru koji je glazbeno uljepšao ovo slavlje.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je predavanje za sve redovnike, redovnice i Bogu posebno posvećene osoba koje je održao p. Marijan Steiner, superior Rezidencije isusovaca u Beogradu.

P. Steiner je održao predavanja s temom: „Duhovno iskustvo i susret s Bogom“ sa šest dijelova. U prvom dijelu predavanja je govorio o osobnom iskustvu Boga koje se duhovna stvarnost neovisna o nama i po tom iskustvu netko Drugi gospodari najintimnijim slojevima našeg bića te da se možemo opirati ili prihvatiti to iskustvo Njega. Međutim, čovjek ne može postati gospodar tog iskustva. Naše iskustvo Boga je vezano uz iskustvo Pracrkve. Apostoli su imali iskustvo Krista živoga „u tijelu“ a Crkva poslije njih ima iskustvo u Duhu koje nije manje vrijedno nego ono prvih učenika. Zato sv. Ivan kaže da „znati“ je isto što i čuti ili umjesto „znamo“ Ivan kaže „dotičemo“. Svi kršćani su nosioci duhovnog iskustva. U drugom dijelu predavanja predavač je govorio o putu do duhovnog iskustva. Duhovno iskustvo se daje onome tko ga se odrekne. Ono je najvrijednije kad ga čovjek i ne opaža. U trećem dijelu predavač je govorio o svrsi osobnog iskustva. Osobno iskustvo Boga je potrebno čovjeku, čovjek za njim vapi i ono oplođuje njegov rad. P. Steiner je rekao da sve obnove u povijesti Crkve nikle su iz dubokog molitvenog doživljaja Boga. U četvrtom dijelu p. Steiner je govorio o redovnicima i redovnicama i osobnom iskustvu Boga naglasivši kako oni imaju u molitvenom životu Crkve poslanje Zaručnice, a ono je da neprestano bude okrenuta prema Kristu. Redovnici i redovnice su nosioci i posrednici tog zaručničkog poslanja. Predavač je naglasio da redovnicima i redovnicama molitva nije nametnuta pravilima, nego je izraz vjernosti zaručničkoj ljubavi i ujedno je obaveza prema Crkvi i svijetu. U petom dijelu predavač je govorio o osobnom susretu s Isusom koji se treba dogoditi pojedincu i koji će mu biti snaga i nadahnuće u djelovanju. Stoga, važno je osobno susresti Isusa kako bi mogli djelovati poput Njega. U šestom dijelu predavač je kroz završnu molitvu i meditaciju zaključio predavanje poticajnim mislima bogatstva koje nosi sam redovnički poziv, poslušnost, predanje, čistoća te istakao važnost molitve kako bi redovnici i redovnice ustrajali u zvanju.

Nakon predavanja susret je nastavljen uz zajednički objed.

 

KMC

FOLLOW US ON: