Homelokalne vestiU Beogradu započela pobožnost 13 utoraka sv. Anti

U Beogradu započela pobožnost 13 utoraka sv. Anti

Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Ante u Beogradu, u utorak 19. marta na svetkovinu sv. Josipa  započela je tradicionalna pobožnost 13 utoraka sv. Anti. Misno slavlje predvodio je provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Tomislav Šanko uz koncelebraciju gvardijana samostana i župnika župe sv. Ante preč. fra Ilije Alandžaka, kancelara Nadbiskupije preč. Ivana Poleta, ekonoma i vikara samostana fra Benedikta Vujice i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola.

„Kada te je Bog na nešto pozvao, onda ti daje dovoljno milosti da to možeš izvršiti, i to smo videli posebno u svetom Josipu“, rekao je fra Tomislav, koji je svoju propoved započeo upravo razmišljajući o ovom svecu, čiju svetkovinu danas proslavljamo.

Fra Tomislav je u svojoj propovedi govorio o pravednosti, uporedivši ljudsku pravednost sa pravednošću pismoznanaca i farizeja. Propovednik je govorio o ljudskoj pravednosti koja je često bazirana samo na materijalnoj, opipljivoj stvarnosti i stalnom upoređivanju – koliko je ko za koga učinio, dok sam Bog od čoveka želi nešto sasvim drugačije, jer je pravednost u Božijim očima drugačije percipirana. „Božija pravednost nije koliko ti meni, toliko ja tebi. Pravedan čovek je onaj koji ne radi samo ono što treba, nego želi napraviti to tako da u tome da samoga sebe, da u tome da samu ljubav. Jednog dana kada me Bog pozove, neće me pitati da li sam činio velika dela, ja mislim da to Njemu nije bitno, ali će me pitati da li sam u tome što sam radio dao celoga sebe, svoje srce“, rekao je fra Tomislav.

U trećem delu propovedi fra Tomislav je govorio o značaju snova. „Sveti Ante je želeo da bude misionar u Africi, ali na putu se razboleo i vratio se. Bog je učinio puno više kako bi sveti Ante naučio da prati Njegov san. Dok sveti Josip dopušta da Bog sanja za njega, da uđe u njegov san i daje mu puno više. Zato po uzoru na svetog Josipa, svetog Antu i svetog Franju dopustimo da Bog svojim snovima sanja za nas“, zaključio je propovednik.

Na kraju misnoga slavlja, fra Ilija uputio je zahvalu na zajedništvu predsedatelju misnog slavlja, fra Tomislavu kao i ostalim sveštenicima.

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: