Homelokalne vestiU Beogradu započela pobožnost – 13. utoraka sv. Anti

U Beogradu započela pobožnost – 13. utoraka sv. Anti

Utorak je posvećen svetom Anti, jer su tog dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i pokopani u crkvi sv. Marije, koja je kasnije pretvorena u veličanstvenu baziliku posvećenu ovom svecu. Utoraka ima trinaest kao sećanje na 13. jun, datum kada je ovaj omiljeni svetac među narodom, preminuo.

Svečano misno slavlje u utorak, 14. marta u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Crvenom krstu, povodom početka pobožnosti Trinaest utoraka u čast sv. Anti, predvodio je generalni vikar beogradske nadbiskupije mons. Robert Pastyik.

Samom misnom slavlju prethodila je molitva krunice i kratko klanjanje u tišini.

Misno slavlje započelo je molitvom ispred kipa sv. Ante, koji se nalazi na samom ulazu u crkvu. Na svečanom misnom slavlju pored predsedatelja koncelebrirali su sveštenici grada Beograda. Fra Ilija Alandžak, župnik župe sv. Ante i gvardijan samostana, na samom početku zahvalio se mons. Robertu, takođe pozdravivši i svoju ostalu subraću sveštenike. Fra Ilija je ujedno ovom prilikom naglasio da se danas sećamo i godišnjice smrti osnivačice Pokreta fokolara, Kjare Lubik, te pozdravio sve prisutne fokolare iz pokreta.

Mons. Robert je u prigodnoj propovedi o Božijoj Reči, istakao značaj sveštenika kao propovednika koji upravo tu Reč prenosi vernom narodu Božijem. Dar propovedanja imao je i svetac za čiji se praznik kroz ovu pobožnost spremaju ljudi širom sveta. „ On sam je sebe predao Bogu, te postao neumornim propovednikom te iste Reči Božije“, istakao je propovednik, spominjući se da je njegova reč bila vatrena te da njegovo propovedanje nije ostavljalo čoveka ravnodušnim, govorio je srcu onih kojima se obraćao. „ Duh Sveti punio je njegova usta Isusovom reči, zato su se mnoga obraćenja događala u slušanju njegovih propovedi – Reč je živa kad život gori“. Upravo ovim rečima predstavljajući sveca celoga sveta, mons. Robert naglasio je još jednu važnu dimenziju propovedanja a to su dela, jer svi su uvek prepuni reči, i to neretko reči koje oni žele da izgovore, ne slušajući šta im zapravo Duh Sveti govori, kako ih upravo On nadahnjuje. Reči bez dela su samo puka priča, a tek sa delima one postaju pravi i gorljivi život za Isusa.

Spominjući se ujedno i  15. godišnjice smrti Kjare Lubik, mons. Robert izneo je i jedno lično iskustvo, da je upravo on, preko Pokreta fokolara i reči, govora i pouka Kjare zapravo shvatio da on ne samo da treba da sluša evanđelje već da po njemu treba i da živi i da se posveti da i drugi žive po njemu. Citirajući Kjaru koja kada su je upitali šta bi ostavila Pokretu, ona je rekla da bi to bilo upravo evanđelje.

Završivši propoved rečima „ Božija reč nikada nije slučajna, ona je poruka za nadahnuće iz kojeg izrastaju počeci pokreta fokolara. To je horizont na kome se možemo približiti čudsnom delu življenja evanđelja u radosti“

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: