HomevestiU Pragu preminuo kardinal Miloslav Vlk

U Pragu preminuo kardinal Miloslav Vlk

U Pragu je, 18. marta, preminuo kardinal Miloslav Vlk. Imao je 84 godine. U brzojavu koji je poslao praškom nadbiskupu kardinalu Dominiku Duki, papa Franjo je izrazio žalost zbog kardinalova preminuća, nakon bolesti koju je – kako je istaknuo Sveti Otac – podnosio u vjeri i pouzdanju u Gospodina. Prisjećajući se s divljenjem kardinalove ustrajne vjernosti Kristu, unatoč teškoćama i progonima Crkve, Papa je istaknuo njegovo plodno i višestruko apostolsko djelovanje potaknuto željom da svima posvjedoči radost Evanđelja, promičući istodobno istinsku crkvenu obnovu.

Blagopokojni kardinal Vlk za svećenika je zaređen 1968. godine, i bio progonjen tijekom čehoslovačkog komunističkog režima. Primoran potajno obavljati svoju službu, u Pragu je radio kao čistač prozorâ. Nakon takozvane baršunaste revolucije i pada komunizma 1989. godine, promijenio se i njegov život. Godine 1991. sveti Ivan Pavao II. ga je imenovao praškim nadbiskupom, a 1994. ga je uvrstio u Kardinalski zbor. Unatoč tomu ostao je jednostavan čovjek i blizak narodu, kao i duhovnosti Pokreta fokolara koji je ustanovila Chiara Lubich. U rujnu 2009. godine u Pragu je dočekao papu Benedikta XVI. u prigodi njegova pohoda Pragu i Republici Češkoj.

Uoči toga putovanja pape Benedikta, 2009. godine, kardinal Vlk se u razgovoru za našu radijsku postaju osvrnuo na smisao papina dolaska, te istaknuo da Sveti Otac dolazi ojačati vjernike, jer je – kako je rekao – u vrijeme komunističke vladavine većina u Crkvi, a ponajviše laici, ostala pasivna. Osim toga, istaknuo je da se Crkva treba sve više otvoriti društvu i dijalogizirati s njim, jer među političarima postoje brojne negativne predrasude o Crkvi. Potrebno je stoga kroz dijalog pokazati da predrasude nisu istinite – istaknuo je tada kardinal Vlk.

Spomenuvši se vremena komunističkih progona i osam godina tijekom kojih je radio kao čistač prozorâ, kardinal je kazao da je s duhovnoga vidika to razdoblje za njega bilo vrlo snažno, jer je – kako je rekao – u početku bio sve izgubio. Izgubio je mogućnost da javno obavlja svećeničku službu, da propovijeda, da podjeljuje sakramente. Ta ga je stvarnost potaknula da shvati da je Isus Krist postao prvosvećenik na križu, kada se nije više mogao micati, kada više nije mogao blagoslivljati, ni govoriti. U tom sam se razdoblju, budući da sam bio sve izgubio, osjećao vrlo bliskim s raspetim i napuštenim Isusom, i uistinu sam se osjećao svećenikom – istaknuo je kardinal Vlk te dodao da je tada osjećao i veliko zajedništvo s braćom, i to ga je podupiralo u tom vrlo snažnom iskustvu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: