HomevestiU Washingtonu održan 46. hod za život

U Washingtonu održan 46. hod za život

Na slici: Hod za život održava se u Washingtonu od 1973. godine  (ANSA)

“Jedinstven od prvoga dana: biti za život znači biti za znanost”, slogan je 46. hoda za život u Washingtonu, u kojem je sudjelovalo više od 200.000 ljudi

U petak 18. januara u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država održan je 46. hod za život u kojem je, prema procjenama, sudjelovalo više od 200.000 ljudi. Temom ovogodišnjega Hoda “Jedinstven od prvoga dana: biti za život znači biti za znanost” organizatori su željeli naglasiti znanstvenu činjenicu da ljudski život počinje od začeća. Među sudionicima su bili mnogi mladi iz cijele zemlje, više predstavnika obiju najjačih političkih stranaka, a svoju su potporu okupljenima, među ostalima, izrazili i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Mike Pence, te nadbiskup Joseph Naumann iz Odbora za aktivnosti u svrhu zaštite života Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država.

Podsjetnik na presudu američkog Vrhovnog suda iz 1973. godine

Kao i svake godine, najposjećeniji Hod za život u svijetu, održan je kao podsjetnik na presudu Vrhovnog suda iz 1973. godine, kojom je u SAD-u liberaliziran pobačaj te je svakoj pojedinoj državi prepušteno donijeti zakonske odredbe u vezi s umjetno izazvanim prekidom trudnoće. U nekima je od njih zakonom dozvoljeno pobačaj učiniti i u posljednjim mjesecima trudnoće. U New Yorku je, primjerice, za sada legalno prekinuti trudnoću do kraja 24. tjedna, a u pripremi je zakon koji bi mogao olakšati dobivanje dozvole za prekid trudnoće čak i u trećem tromjesečju.

Zakoni za život

Istovremeno, u nekim su državama donesene zakonske odluke kojima su postavljena određena ograničenja. U decembru je Ohio postao deseta država u SAD-u koja je zabranila brutalnu praksu pobačaja komadanjem fetusa, koja se primjenjivala osobito nakon četvrtog mjeseca trudnoće. Anketa, objavljena prošlih dana, koju je naručila katolička organizacija Kolumbovi vitezovi pokazuje da manje od 25% stanovnika Sjedinjenih Američkih Država podupire pobačaj nakon trećeg mjeseca trudnoće, dok ih je 75% za uvođenje strožih ograničenja trenutno važećih zakona o pobačaju, odnosno da se mogućnost abortusa ograniči samo na slučajeve nasilja i opasnosti po zdravlje majke. Oko 62% ispitanika izjasnilo se protiv abortusa u slučaju Downovog sindroma.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: