Homelokalne vestiUmirovljeni beogradski nadbiskup Hočevar proslavio zlatnu misu u Škocjanu

Umirovljeni beogradski nadbiskup Hočevar proslavio zlatnu misu u Škocjanu

Umirovljeni beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar u nedjelju 9. jula u rodnoj župi sv. Kancija, Kancijana in Kancijanile u Škocjanu (Slovenija) svečanim euharistijskim slavljem proslavio je zlatnu misu, 50 godina misništva i 60 godina redovništva pod geslom Velik je Gospodin i hvale vrijedan i to na istom oltaru na kojem je kao mladomisnik prvu puta misio.  Uz svečara na euharistijskom slavlju suslavili su predsjednik Slovenske biskupske konferencije i biskup biskupije Novo Mesto mons. dr. Andrej Saje, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD, još sedmorica (nad)biskupa iz Slovenije i Hrvatske i više od četrdeset svećenika, a posluživala su dva đakona.

Svečanom slavlju je prisustvovao episkop jegarski Nektarije u ime patrijarha srpskog Porfirija, načelnik općine Škocjan Jože Kapler sa svojim suradnicima kao i predstavnici državne vlasti i ambasada iz Republike Srbije. Svečanost je okupila mnogobrojne vjernike iz svečareve rodne župe, njegovu rodbinu i prijatelje iz drugih dijelova Slovenije, kao i hodočasnike iz Hrvatske i Srbije. Za glazbeni dio svečanosti pobrinuo se crkveni zbor župe Škocjan i mješoviti zbor Ars vocalis iz Beograda na čelu s dirigentom Miroslavom Arbanovskim i orguljašem Andrejem Ivanovićem, a solo dionice je izvodio operni pjevač Zdravko Perger.

Na početku svečanog misnog slavlja pozdrav zlatomisniku uputio je tajnik Župnog pastoralnog vijeća Martin Strašek i načelnik općine Škocjan Kapler. Oni su u pozdravnom govoru izrazili veliku sreću što je umirovljeni nadbiskup baš iz ove župe i općine i što je uvijek bio povezan sa ljudima koji ovdje žive, a to pokazuje i ovo slavlje koje se odvija baš ovdje. Načelnik Kapler je u kratkim crtama predstavio životopis umirovljenog nadbiskupa kako bi pokazao njegovu veličinu.

Nakon pozdrava zlatomisnik je sve vjernike uveo u slavlje znakom križa. Poslije naviještene Riječi Božje na slovenačkom i hrvatskom jeziku prigodnu propovijed je održao ljubljanski nadbiskup mons. Stanislav Zore.

Nadbiskup Zore je naglasio kako u prvom redu čestita svečaru i da je ovo prilika da svi zahvalimo Bogu na daru duhovnog poziva na koji poziva neke ljude da mu služe i da Ga navještaju. Propovjednik je ukratko predstavio zlatomisnikov život, posebno poteškoće na koje je nailazio kao dijete istakavši da je rođen u Jelendolu od majke Terezije i oca Jože (kojeg nije ni upoznao, jer je pred njegovo rođenje u Drugom svjetskom ratu nasilno odveden i nikad se nije vratio) te da je ljubav njegove majke bila vrlo velika prema djeci. Nadbiskup Zore je istakao da zlatomisnik u knjizi „Predeli verovanja“ piše o majci da kada nisu imali kruha, vidjeli su da imamo majku, njenu ljubav i nazočnost koja je rješavala sve probleme. Upravo je ta ljubav koju je zlatomisnik iskusio od malena pomogla da još bolje spozna Božju ljubav posvjedočenu riječima „Ne živi čovjek samo od kruha, nego od svake Riječi koja izlazi iz Božjih usta“, rekao je nadbiskup Zore dodavši da je upravo „sad trenutak da zahvalimo zlatomisnikovoj majci, braći i sestrama“. Nastavivši govoriti o duhovnom pozivu zlatomisnika koji se ostvario ulaskom u salezijance, svećeničkim ređenjem, biskupskim ređenjem te kroz razne službe i dužnosti koje je obnašao s radošću i ljubavlju, a zato je i izabrao svoje biskupsko geslo „Služite Gospodinu u veselju“, nadbiskup je istakao da je to Stanislav, čovjek oduševljen Bogom i Riječju Njegovom koji neumorno služi kao svećenik 50 godina, a kao nadbiskup 21 godinu vodio Beogradsku nadbiskupiju. Zahvalivši zlatomisniku na ustrajnosti u ljubavi nadbiskup Zore je zaključio da je umirovljeni nadbiskup Hočevar došavši u Beogradsku nadbiskupiju imao samo jedan program koji je bio oslikan u tome da treba ljubiti svakog čovjeka u cijeloj Nadbiskupiji, govoriti kako je Bog u svakom čovjeku, sijati Božju Riječ i boriti se za jedinstvo svih ljudi.

Na kraju svete mise čestitku je uputio nadbiskup Nemet poželivši zlatomisnku dobro zdravlje i još puno godina da služi Crkvi Božjoj, naglasivši kako je puno učinio još kao provincijal a poslije kao nadbiskup za Crkvu u Srbiji. Nadbiskup Nemet je istakao kako je zlatomisnik bio sijač mira, zajedništva i jedinstva u teškom periodu povijesti. „Svojom ljubaznošću, blizinom svim ljudima puno si posijao dobrog sjemenja i nadamo se da će to posijano rasti dalje“, rekao je nadbiskup Nemet i zaključio preporukom da i dalje moli za Beogradsku nadbiskupiju poželivši zlatomisniku mnoga ljeta.

Čestitku je uputio biskup Saje poželivši dobro zdravlje zlatomisniku, čestitao je i episkop Nektarije naglasivši kako Beograđani i stanovnici Srbije uvelike cijene i poštuju zlatomisnika zbog svega što je učinio kao nadbiskup, a napose zbog neumornog zagovaranja mira, zajedništva i jedinstva kršćana i svih ljudi. Čestitke je uputio i župnik domaćin vlč. Anton Dular poželivši sve najbolje zlatomisniku i pozvavši sve na agape nakon svete mise.

Na kraju svečanog slavlja umirovljeni nadbiskup Hočevar je izrazio velike zahvale svima rekavši kako ne želi poimence nikoga nabrajati nego svi su uključeni u zahvalu, ipak posebno se zahvalio televiziji Exodus koja je prenosila slavlje. Na kraju svoje zahvale zlatomisnik je rekao: „rođen sam za zajedništvo kršćana, pomirenje i za poticanje povjerenja“ te zaključio da samo optimizmom, radosno i s ljubavlju možemo stvarati bolji svijet.

Nakon svečanog euharistijskog slavlja druženje je nastavljeno uz zajednički ručak u osnovnoj školi Frana Metelka u Škocjanu.

 

KMC

FOLLOW US ON: