HomevestiUmro Navaro-Valls – nezaboravni glasnogovornik Ivana Pavla II.

Umro Navaro-Valls – nezaboravni glasnogovornik Ivana Pavla II.

Jučer je u dobi od 80 godina, preminuo bivši ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, španjolac Joaquin Navarro-Valls. Više od 20 godina bio je glasnogovornik Vatikana, a posebno je bio povezan sa svetim Ivanom Pavlom II., koji ga je i pozvao za ravnatelja Tiskovnog ureda, davši tako sustavu komunikacije Svete Stolice, neizbrisiv pečat. Joaquin Navarro-Valls je svoju dužnost glasnogovornika obavljao i u prvoj godini pontifikata pape Benedikta XVI.

„Milost pod pritiskom“ – tako je u tweet-u aktualni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, opisao kršćansko svjedočanstvo novinara i glasnogovornika Joaquina Navarro-Vallsa. Elegancija stila zajedno sa susretljivošću i izvanrednom kompetencijom, kvalitete su koje su kolege novinari, kao i oni koji to nisu, prepoznavali u liječniku koji je postao novinarom, koji je potom poslan u rat te je na kraju – po volji pape Woytiłe – postao vatikanski glasnogovornik. „Kako Papi reći ne?“ – rado je ponavljao Navarro-Valls, prisjećajući se poziva Poljskoga pape. Svakako revolucionarna odluka među mnogim odlukama Ivana Pavla II.; do tada, naime, nijedan laik nije vodio Tiskovni ured Svete Stolice.

U to vrijeme, 1984. godine, Navarro-Valls je bio potvrđeni novinar španjolskoga dnevnika ABC, za koji je kao novinar na terenu, pratio brojne sukobe na Bliskom istoku. Član Opusa Dei, munjevito je našao suglasnost s Velikim komunikatorom, Ivanom Pavlom II., koji ga je htio uza se, gdje je ostao do njegove smrti.

Joaquin Navarro-Valls je zapravo igrao i važnu diplomatsku ulogu za Svetu Stolicu, sudjelujući kao Vatikanski izaslanik na različitim konferencijama Organizacije ujedinjenih naroda. Time su položeni temelji pripravi apostolskih putovanja, pa i onoga posebnoga na Kubu. U sjećanju sviju ostaje – uz Papu Ivana Pavla II., na njegovim putovanjima oko svijeta, lik Navarra-Vallsa.

Posebno su ganuće izazvale njegove suze, kad je na jednom brifingu, u Tiskovnom uredu, odgovarao na pitanje, kako osobno proživljava agoniju Ivana Pavla II. U prigodi kanonizacije svoga ljubljenog pape, Navarro-Valls je u intervjuu za naš Radio Vatikan, zaustavio na „tajni“ uspjeha komuniciranja pape Woytiłe – uspjeh koji papa postigao također po svome glasnogovorniku:

„Kad je narod govorio ‘ima pravo ‘ nije to govorio zbog lijepoga glasa ili zbog veličanstvene komunikacijske izražajnosti; pravo se daje osobi koja govori istinu! U njemu mi se čini „da lijepo, dobro i istinito, zrače kroz njegovu komunikaciju i tako su međusobno ujedinjeni, da se kvalitet komunikacije mogao jasno nazrijeti iz sadržaja onoga što se izriče. Sve u svemu, on je komunicirao Boga, vrlinu je činio privlačnom, predlagao je ono što je moglo ispuniti egzistenciju. To je, mislim, bila vrlina komunikativnosti, a ne čisto njezin formalni vidik“ – kazao je tom prigodom, za Vatikanski Radio, Navarro-Valls.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: