HomevestiUNICEF: U Aziji 620 milijuna djece udiše onečišćen zrak

UNICEF: U Aziji 620 milijuna djece udiše onečišćen zrak

Na slici: Smog u New Delhiju (1. novembra 2019.)  (AFP or licensors)

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorio je prošlih dana na iznimno lošu kakvoću zraka u zemljama južne Azije

Henrietta Fore, ravnateljica UNICEF-a, objavila je priopćenje u kojem je upozorila da djeca u tom dijelu svijeta trpe zbog strahovitih posljedica zagađenja. Osim toga, istaknula je kako je zbog smoga teško vidjeti zgrade, drveće i ljude, stoga se tijekom dana ranije zatvaraju škole i uredi. To ima neizbježne socijalne i gospodarske posljedice te, uz eksponencijalno povećanje zdravstvenih troškova zbog raznih oboljenja, dodatno opterećuje državni proračun.

Ravnateljica UNICEF-a primijetila je da oko 620 milijuna djece, koja žive na spomenutom području, najviše trpi zbog posljedica onečišćenja. Objašnjenje toga nalazi se u činjenici da djeca imaju manja pluća i dišu dvostruko brže nego odrasli, kao i u činjenici da njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen.

Smog koji nastaje nagomilavanjem proizvoda izgaranja iz prometnih sredstava te industrijskih i stambenih objekata, povezan je s respiratornim bolestima i oštećenjem moždanoga tkiva kod djece. Onečišćenje zraka prijeti i kognitivnom razvoju djece, a prema nekim podacima, adolescenti izloženi većoj razini zagađenja imaju veću vjerojatnost raznih mentalnih poremećaja.

UNICEF je pozvao na poduzimanje hitnih mjera kako bi se djeci omogućilo udisanje kvalitetnijega zraka, primjerice ulaganjem u čišće i obnovljive izvore energije kojima bi se zamijenila fosilna goriva. Potaknuo je također da se ne povisuje cijena javnog prijevoza koji manje zagađuje, da se povećaju zelene površine u urbanim područjima; da se promijene poljoprivredne prakse te osiguraju bolje mogućnosti za odlaganje otpada kako bi se spriječilo izgaranje štetnih kemikalija na otvorenom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: