Homelokalne vestiUočnica apostolskih prvaka proslavljena u Beogradu

Uočnica apostolskih prvaka proslavljena u Beogradu

Veče uoči praznika apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u sredu 28. juna, svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Petra u Beogradu predvodio je vlč. Marijan Vukov, župnik župe Srca Isusovog u Tavankutu. Uz predsedatelja su koncelebrirali domaći župnik p. Smiljan Milićević i dekan Beogradskog dekanata, gvardijan franjevačkog samostana u Beogradu i župnik župe sv. Antuna Padovanskog preč. fra Ilija Alandžak, dok je superior Rezidencije isusovaca p. Marijan Steiner svečano misno slavlje uzveličao svojim virtuoznim umećm za harmonijumom.

 

U prigodnoj propovedi vlč. Marijan, govoreći o životu i delovanju apostolskog prvaka sv. Petra, koji iako u trenucima Isusove muke pada pod iskušenje time što je tri puta, kako i Biblija govori, rekao da ne poznaje Isusa ali kao što svaki čovek pada pod težinom greha ovog sveta Bog mu daje milost i snagu da ustane i tako je Bog učinio i sa ovim apostolskm prvakom. Postavivši ga za stenu na kojoj je Bog sagradio i okupio svoju zajednicu. Obraćenje i vera, kao i kajanje nakon učinjenog prestupa ili greha, slika je koju svaki čovek na ovozemaljskom putu proživljava i upravo u tome, u trenucima pada svakom čoveku kao uzor treba da postane ovaj svetac, koji je nakon pada ustao i još jačom verom svima govorio o ljubavi Božijoj bez obzira na sve. „Upravo u tim trenucima sv. Petar osnažen milošću Kristovog uskrsnuća mogao je da  bude duhovnik, susrećući u ime Isusa Krista i ozdravljajući mnoge“, istakao je propovednik.

„Ono što bi smo mi mogli da naučimo od sv. Petra jeste to da kada Gospodin nešto naumi, ne trebamo se brinuti i bežati već prihvatimo Gospodinov poziv i budimo poput apostola jer svi smo kao i oni pozvani da idemo i širimo reč Božiju, na prvom mestu rečima ali najviše delima“, zaključio je vlč. Marijan.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: