Homelokalne vestiUočnica praznika sv. Antuna Padovanskog proslavljena u Beogradu

Uočnica praznika sv. Antuna Padovanskog proslavljena u Beogradu

Svečano euharistijsko slavlje, u ponedeljak 12. juna, uoči praznika sveca celoga sveta u crkvi sv. Antuna na Crvenom Krstu, predvodio je generalni vikar Sremske biskupije mons. Josip Ivešić uz koncelebraciju domaćeg župnika i gvardijana fra Ilije Alandžaka, kancelara srijemske biskupije vlč. Tomislava Lasića, župnika iz Vršca vlč. Alena Palatinuša, župnika katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Mihaela Sokola, ekonoma i vikara samostana sv. Antuna u Beogradu fra Benedika Vujice i župnika župe Krista Kralja vlč. Aleksandra Kovačevića.

U prigodnoj propovedi mons. Ivešić podsetio je sve vernike na život ovoga sveca, ali i na poziv koji je upućen svakom čoveku, poziv da zaista budu Božji ljudi, dajući za to primer sveca celoga sveta kako se sv. Antun u svetu i naziva. „Sveti Antun od početka do kraja svog života bio je Božji čovek, svet. Zato su ljudi s pravom govorili nakon njegove smrti da je umro svetac. Nije bilo potrebno uopšte izgovarati njegovo ime, svi su znali ko je on“, istakao je propovednik, pozivajući vernike da sve što u teoriji znaju prenesu u praksu i da im sveti Antun bude uzor u stalnom pokušavanju sprovođenja Božjeg plana.

„U životu svetog Antuna očituje se snažna povezanost sa Bogom, od njegovog detinjstva, svakog dana slušajući, čitajući, meditirajući Božju Reč bio je sve više na Njegovom putu živeći po Božjoj volji“, rekao je mons. Ivešić.

„Naši planovi ma koliko bili plemeniti On nam pokazuje svoj put, kao što je to učinio i svetom Antunu koji umesto da postane Antun Afrički, jer je hteo da ide u misije u Afriku, postao je Antun Padovanski, samo zato jer se Bogu tako svidelo“, nastavio je propovednik svoje razmišljanje o Antunovom životu, podstičući sve vernike da uvek pokušavaju da osluškuju Božiji glas u svom životu i da ne tuguju ukoliko im Bog ne usliši sve želje već da to prihvate i da po uzoru na svetog Antuna ostanu dosledni i poslušni Božjoj volji i da puste da ih upravo taj duh Božjih planova, koje On ima za svakog čovka, vodi dalje.

Zaključivši propoved rečima„ sv. Antun ništa nije tražio za sebe nego se sav stavio u službu Bogu i čoveku. Bio je veoma inteligentan, osetljiv za pitanja svog vremena, sposoban slušati Božju reč i u njoj pronalaziti svetlo za svoj život i za život poverenog mu naroda Božjega. Iz njegovih reči a još i više iz njegovog života izvire radosna vest koju je čitavim svojim bićem svedočio. Tolika čudesa koja su se dogodila po zagovoru ovog sveca, verujem i u našim molitvama svedoče o velikom i moćnom Božjem čoveku, zagovorniku i svecu.“

Na kraju misnog slavlja, fra Ilija je pozdravio sve prisutne sveštenike i vernike i na poseban način u ime cele župne zajednice čestitao mons. Josipu Ivešiću jubilej srebrne mise, 25 godina misništva koji proslavlja ove godine ujedno podsetivši da i fra Benedikt ove godine proslavlja svoj jubilej, 60 godina sveštenstva te pozvao sve vernike da mole za ovogodišnje slavljenike. Ujedno pozdravivši i pravoslavnog sveštenika oca Kleopu koji je na službi u Sremskim Karlovcima a koji se uvek rado odazove pozivu.

Nakon svete mise usledila je procesija oko crkve, s kipom sv. Ante koji je delo Jože Plečnika, za vreme procesije molile su se litanije sv. Ante i potom u atrijumu crkve usledio je blagoslov ljiljana i dece kao i završna molitva.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: