Homelokalne vestiVelika Gospa proslavljena u beogradskoj katedrali

Velika Gospa proslavljena u beogradskoj katedrali

Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije započeta je svečanim euharistijskim slavljem na vigiliju svetkovine, a nastavila se svečanim misnim slavljem na sam dan svetkovine, u nedelju 15. avgusta u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. U koncelebraciji su bili mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar i župnik župe Krista Kralja, p. Marijan Steiner, superior isusovačke zajednice u Beogradu, vlč. Mihael Sokol, sekretar nadbiskupov, rektor katedrale i domaći župnik te mnogobrojni svećenici Beogradske nadbiskupije.

Svojim prisustvom svečanost slavlja obogatili su i predstavnici sestrinske pravoslavne crkve, o. Dragan Šovljanski, sveštenik iz Hrama Svetog Save, protođakon Radomir Rakić sa suprugom, dr. Marko Nikolić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama kao i g. Gavrilo Grban, predstavnik Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, gđa. Mirjana Biščević, supruga ambasadora Republike Hrvatske u Republici Srbiji, g. Rudolf Tot, g. Nenad Prokić, predstanik ambasade Suverenog Malteškog Reda.

Na početku misnog slavlja vlč. Mihael Sokol, domaći župnik uputio je pozdrav predsedatelju mons. Stanislavu Hočevaru, beogradskom nadbiskupu i metropoliti, svim svećenicima, zatim predstavnicima pravoslavne crkve i predstavnicima državnih institucija, kao i svim vernicima.

Nadbiskup Hočevar je u propovedi tumačio darove koje je posedovala Marija, a to su ponajpre postojana vera (koja je pomoć da se dođe do cilja, do slave) i ustrajnost u Božjoj saradnji.

Nadbiskup je istakao da je i Blažena Djevica Marija živela u vremenu punom iskušenja, vremenu kada je Izrael bio okupiran, kada se svuda širila paganska kultura. Imala je priliku da zaboravi sve i prhvati te nove vrednosti koje je vreme pred nju stavljalo, ali ona to nije učinila. Beskonačana vera kojom je ona letela, uzdigla je do visina kojima se Marija nije ni nadala i koje nije ni očekivala, postavši tako Majkom svih, rekavši Bogu i Božijem planu svoje -Da- postala je Majka Spasitelja. Propovednik je naglasio kako je Marija prava majka i duhovna i telesna. Upravo zato ova svetkovina je poruka za čitavo čovečanstvo. Čovečanstvo koje treba da bude plodonosno. Svi ljudi treba da budu telesni i duhovni očevi i majke. Bogorodica je ona koja je Isusa začela ponajpre po Duhu. Nadbiskup je potakao vernike na činjenicu da nije dovoljno Reč Božiju samo prihvatit, nego je iznova i iznova razmatrati da urodi višestruki plod. Nadbiskup je poručio svima koji su pozvani na telesno očinstvoi i majčinstvo sledeće: “Budite u službi života”. Propoved je nastavio tumačenjem Marijine saradnje s Bogom u delu spasenja. Naglasio je da Marija nije samo žena i majka vere, telesna i duhovna majka nego i saradnica Božija u svim situacijama: Marija je sadarnica i onda kada žuri Elizabeti da bi joj donela Isusa, zatim kad ide u Betlehem, kada je pod križem….Njoj je vlastitost da okuplja, povezuje, da od različitosti stvara jedinstvo. Tako je okupila apostolsku Crkvu u iščekivanju Duha Svetoga. Propovednik je nastavio upozoravajući vernike da u vremenu u kojemu živimo postoji opasnost da se otuđimo jedni od drugih, dok vlada distanca zbog pandemije, zato je dodao da Majka Marija moli da to ne učinimo, jer ako to učinimo nismo saradnici Božiji, a kada prestanemo biti saradnici Božiji, više ne letimo sa dva krila prema visinama, više ne znamo pravi životni put. Tek kada smo saradnici Božiji otkrivamo sebe i idemo pravim putem Božijim. Služeći braći i sestrama oni će nam pokazati život.

Nadbiskup je završio propoved govorom o Sinodi Beogradske nadbiskupije koja je nedavno završena i jedan od plodova Sinode su nova Župna Pastoralna Veća i Župna Ekonomska Veća kao i  Nadbiskupijsko Pastoralno Veće. Potakao je vernike da danas posebno mole za braću koja su u ovim savetima da ustrajnošću sarađuju za spas sveta. Nadbiskup je na poseban način naglasio kako je Bogorodica došavši u kući Elizabetinu zapevala srcem i delom, tako i svi mi trebamo glasom i načinom života pevati. Zaključio je da trebamo dopustiti da nam govori Duh Sveti, jer nama o Bogu može govoriti samo Bog.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja vlč. Mihael Sokol, župnik ove župe zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da ova svečanost izgleda baš tako.

Nadbiskup je odredio da od vigilije Velike Gospe pa danas celi dan vernici mogu dobiti potpuni oprost po propisanim uslovima, zato smo na kraju izmolili propisane molitve kako bi vernici koji ispunjanju uslove zadobili potpuni oprost.

Na kraju svete mise usledio je tradicionalni blagoslov ruža, a druženje vernika nastavljeno je nakon euharistijskog slavlja ispred katedrale.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: