HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Na slici: Katedrala u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji

Objavljen program apostolskog putovanja pape Franje u Sjevernu Makedoniju

 

Tiskovni ured Svete Stolice 7. marta objavio je program apostolskog putovanja pape Franje u Makedoniju predviđenog za 7. maja 2019. godine. Nakon službenog dočeka Njegove Svetosti pape Franje toga dana susret je planiran u predsjedničkoj rezidenciji sa predsjednikom R. Makedonije i državnim vlastima, te diplomatskim zborom. Za vrijeme svoje posjete Sveti Otac susrest će se s vjerskim poglavarima kao i siromašnim osobama u Spomen kući Sv. Majke Terezije. U programu apostolskog putovanja Svetoga Oca predviđeno je euharistijsko slavlje, a potom i ekumenski i međureligijski susret s mladima. Sveti Otac svoje 29. apostolsko putovanje završit će u kasnim popodnevnim satima susretom sa Boguposvećenim osobama, svećenicima i njihovim obiteljima.

Zadarska nadbiskupija objavila je vijest da će u ovogodišnjoj korizmenoj akciji prikupljati sredstva za potrebe dnevnog centra Majke Terezije za djecu s posebnim potrebama u Gevgeliji. Ovaj znak solidarnosti izazvao je zahvalnost i radost i u široj javnosti.

U katedrali „Uznesenja Blažene Djevice Marije“ u Strumici 8. marta, održana je duhovna obnova za svećenike skopske biskupije i strumičko-skopske eparhije. Susret je započeo uvodnom riječju biskupa Kire Stojanova, a potom su prisutni ostali u jednosatnom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom razmišljajući nad riječju iz evanđelja o pozivu apostolima. Nakon kateheze „Isus iz Nazareta posveti ih u istini“ pape Benedikta XVI nastavljen je drugi dio susreta koji je završio činom pranja nogu svećenicima od biskupa, te obnovom svećeničkih obećanja.

U nedjelju 10. marta u katedrali „Presv. Srca Isusova“ u Skopju biskup Kiro Stojanov blagoslovio je novi tabernakul koji je u znaku srca, što govori da euharistija koja se čuva u njemu je srce Crkve i govori o trajnom znaku da Bog ima srce.

Svetu Misu o 11. obljetnici smrti Chiare Lubich, 14. marta u skopskoj katedrali „Presvetog Srca Isusova“ predvodio je ravnatelj Makedonskog Caritasa don Pavo Šekerija koji je u prigodnoj propovijedi zahvalio za dar života službenice Božje. Potom je uslijedio kratki prigodni program posvećen aspektu zajedništva dobara. Između ostalog predstavljen je i plan izgradnje novog Centra za mir i jedinstvo u Jeruzalemu koji je naišao na posebno radostan i velikodušan odjek u zajednici Pokreta fokolara u Makedoniji koja okuplja kršćane i muslimane.

Od 14. do 16. marta u Skopju održan je tečaj za volontere internetske stranice „katolici.mk“ za administriranje internet stranice Vatican news na makedonskom jeziku, koja je u izradi. Tečaj su održali djelatnici Vatican news, a sljedeći mjesec očekuje se objava vijesti na Vatican news na makedonskom jeziku.

U sklopu priprema za Papin dolazak predsjednik Makedonskog Caritasa, mons. Kiro Stojanov susreo se petak, 15.marta s ravnateljem don Pavom Šekerijom i njegovim suradnicima, te se razgovaralo o programu volonterstva tijekom papinog posjeta koje će organizirati Makedonski Caritas. U aktivnosti će biti pozvani i članovi drugih institucija, a Crveni Križ grada Skopja izrazio je svoju raspoloživost i nadasve radost zbog mogućnosti volontiranja u ovoj posjeti, kao i Centar za mlade Ivan Pavao II iz Sarajeva.

Na gradskom groblju Butel u Skopju 19. marta na blagdan svetoga Josipa, Crkva u Makedoniji ispratila je u vječnost sestru Mariju Terezu Taševu, članicu Družbe sestara usmiljenki. Biskup Kiro Stojanov predvodio je misno slavlje i sprovodne obrede za pokojnu sestru Terezu. Ističući njezino predano služenje bolesnicima u bolnici kao i svjedočki molitveni život, biskup je između ostaloga kazao: „Braćo i sestre nad sestrinim otvorenim grobom želim da kažem jedno veliko – hvala. Hvala sestro Terezo što si u svom dugom redovničkom životu, dugo godina i sama prikovana za bolesnički krevet imala hrabrosti da nađeš vrijeme i ljubiš Crkvu, svoju zajednicu i toliko mnogo da moliš.“

U Spomen kući Sv. Majke Terezije u Skopju 21. marta biskup Kiro Stojanov i državni tajnik u MVP Viktor Dimovski održali su press konferenciju glede dolaska Svetoga Oca pape Franje u Makedoniju. Tom prigodom otvorena je službena web stranica za posjetu pape Franje u Makedoniju na adresi www.papa.mk

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: