HomevestiVijetnam se priprema za proslavu 30. obljetnice kanonizacije 117 vijetnamskih mučenika

Vijetnam se priprema za proslavu 30. obljetnice kanonizacije 117 vijetnamskih mučenika

Na slici: Papa Franjo s članovima Vijetnamske biskupske konferencije  (Vatican Media)

Vijetnamski biskupi odredili posebni Jubilej povodom 30. obljetnice kanonizacije 177 vijetnamskih mučenika. Svetima ih je proglasio sveti Ivan Pavao II., 19. juna 1988. godine u Rimu

S tri svečane mise koje će se 19. juna slaviti na tri povijesna mjesta za Crkvu u Vijetnamu započet će proslava 30. obljetnice kanonizacije 117 vijetnamskih mučenika. Riječ je o skupini svećenikā, redovnikā, misionarā i laikā – među kojima je 96 Vijetnamaca i 21 Europljanin – ubijenih tijekom progonā u toj zemlji u razdoblju između 1745. i 1862. godine. Šezdeset četvero njih blaženima je proglasio papa Leon XIII. 1900. godine, 28 Pio X. 1906. i 1909., a 25 Pio XII. 1951. godine. Svetima ih je proglasio sveti Ivan Pavao II., 19. juna 1988. godine u Rimu.

Jubilejsko slavlje započinje 19. juna

Upravo kako bi podsjetila na taj povijesni događaj, Vijetnamska je biskupska konferencija – kako prenosi agencija Ucan – odredila za ovu godinu posebni Jubilej. Euharistijska slavlja kojima će započeti proslava održat će se u manjoj bazilici Bezgrješnoga začeća, u crkvenoj pokrajini Ha Nam, zatim u nacionalnom svetištu Naše Gospe u La Vangu, i u hodočasničkom centru u Ba Giongu, gdje je u XVIII. i XIX. stoljeću, zbog svoje vjere, ubijeno na tisuće katolika.

Najavio je to predsjednik Vijetnamske biskupske konferencije nadbiskup Joseph Nguyen Chi Linh, koji je pozvao vjernike da obljetnicu proslave u duhu tih mučenika, živeći i svjedočeći Evanđelje u svojem svakodnevnom životu, i to posebice u ljubavi prema siromašnima, bolesnima, invalidima, zatvorenicima i osamljenim starijim osobama.

130.000 žrtava protukršćanskih progona u Vijetnamu XVIII. i XIX. stoljeća

Od samih je svojih početaka, kada su u Vijetnam stigli prvi misionari, dominikanci i franjevci, a poslije i isusovci, Crkva u toj zemlji bila obilježena progonima i mučenicima. U razdoblju između 1625. i 1886. godine, objavljena su 53 proglasa protiv kršćana. Procjenjuje se da je bilo 130.000 žrtava tih progona. Spomen na svete Vijetnamske mučenike slavi se 24. novembra.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: