PočetnavestiZavršeno 20. redovno zasjedanje Vijeća devetorice kardinala

Završeno 20. redovno zasjedanje Vijeća devetorice kardinala

U Vatikanu je 14. juna, zaključeno 20. redovno zasjedanje Vijeća devetorice kardinala, koje je započelo u ponedjeljak, 12. juna. Članovi su Vijeća sa Svetim Ocem raspravljali o brojnim pitanjima, a među ostalim o tome kako Rimska kurija može bolje služiti mjesnim Crkvama – priopćio je Greg Burke, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice. Tako se razgovaralo o mogućnosti šireg konzultacijskog procesa u predlaganju biskupskih kandidata, koji bi uključivao laike i osobe posvećenog života.

Nadalje, raspravljalo se i o mogućnosti prijenosa određenih ovlasti s rimskih dikasterija na mjesne biskupe ili biskupske konferencije, a sve u duhu zdrave decentralizacije. Primjerice, o svećeničkom ređenju neoženjenog trajnog đakona ili ponovnom vjenčanju trajnog đakona udovca ne bi više trebao odlučivati Zbor za kler, nego mjesna biskupska konferencija. Također bi se na biskupske konferencije mogla prenijeti ovlast odlučivanja o svećeničkom ređenju trajnog đakona kojem je preminula supruga.

Kardinali su osim toga razgovarali o nizu vatikanskih ustanova, prije svega o Zboru za evangelizaciju naroda. Kardinal George Pell je dao izvješće o radu Tajništva za gospodarstvo, na čijem je čelu. Mons. Dario Edoardo Viganò, pročelnik Tajništva za komunikaciju, izvijestio je o statusu reforme vatikanskih medija, ističući pozitivne rezultate. Dodajmo da je sljedeći susret Vijeća devetorice kardinala predviđen za prvu polovicu septembra ove godine.

(rv/kmc)

podeli na: