Homelokalne vestiZrenjaninska biskupija obilježila 150 godina od svog osnivanja

Zrenjaninska biskupija obilježila 150 godina od svog osnivanja

Misno slavlje prigodom 150. obljetnice izgradnje crkve svetoga Ivana Nepomuka u Zrenjaninu, predvodio biskup Ladislav Nemet

Crkva Svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu koja krasi glavni gradski trg obilježila je 24. novembra značajan jubilej – 150 godina od osnivanja i izgradnje. Svečanu misu predvodio je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet uz koncelebraciju apostolskog nuncija u Republici Srbiji, mons. Lučijana Surijanija, nadbiskupa beogradskog, mons. Stanislava Hočevara, kao i biskupa iz Segedina, Temišvara, Subotice i Srijema. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni vjernici, kao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Ova crkva je relativno mlada i 150 godina za jednu zgradu ne znači mnogo. Ali ona stoji na istom mjestu, gdje je prema povijesnim zapisima iz 1332. godine postojao kršćanski katolički hram. Stoga danas slavimo zaista poseban događaj – rekao je u obraćanju biskup zrenjaninski dr Nemet, pozdravivši tom prilikom sve prisutne.

O značaju ovog datuma za vjernike katolike, ali i Grad uopće govorio je predstavnik Uprave za suradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Gavrilo Grban.

Imati prostor u kojem će se narod okupljati i tražiti duhovnu pomoć i utjehu znači mnogo. Duhovni centri su kroz stoljeća bili, ne samo mjesta molitvenog okupljanja, već i centri u kojima su se rješavala i druga pitanja koja se tiču narodnog života na jednom prostoru. Stoga je ovaj jubilej Zrenjaninske biskupije zaista od velikog značaja, jer pokazuje jedan kontinuitet misionarskog rada i djelovanja, istakao je Gavrilo Grban.

Sveti Ivan Nepomuk, kojem je katedrala posvećena, zaštitnik je voda i mostova, stoga je glavna poruka svečane mise bila izgradnja mostova prijateljstva, ljubavi i zajedništva prema svim ljudima i među crkvama Istoka i Zapada.

(D.M./kmc)

FOLLOW US ON: