Homelokalne vestiŽupna slava Sv. Ćirila i Metoda na Čukarici

Župna slava Sv. Ćirila i Metoda na Čukarici

U nedjelju 5. jula 2020., župa Sv. Ćirila i Metoda na Čukarici u Beogradu slavila je svoje zaštitnike. Usprkos prilikama koje proživljavamo u vrijeme pandemije koronavirusa, naše je slavlje provedeno po uobičajenom redu.

Slavlje smo počeli u petak ‒ bio je to prvi petak u mjesecu julu ‒ klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Zatim se slavila sveta misa kao uvod u subotnji dan, kad je u našoj župi održano cjelodnevno klanjanje. Euharistijsko slavlje je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar uz prisutnost dvojice bogoslova, kad su se također poklonili Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U nedjelju, na praznik Sv. Ćirila i Metoda, središnje slavlje sa svečanom sv. misom u deset sati predvodio je i na njemu propovijedao beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Koncelebrirali su domaći svećenici – župnik Lojze Letonja, g. Jurij Devetak koji je predvodio i pjevanje, g. Petar Tašev te predstavnici beogradskog katoličkog klera: dekan fra Ilija Alandžak i fra Leopold Rochmes. Ostali beogradski svećenici priključili su se kasnije na zajedničkom druženju. Jedna od misli u propovijedi bila je da Sveta braća Ćiril i Metod i dalje nisu u dovoljnoj mjeri ušli u našu svijest kao glavni nositelji nauka i crkvenog učenja na velikom području gdje su djelovali. Nameće se pitanje ‒ zar njih dvojica koji su poučavali, opismenjavali i evangelizirali veliki dio Europe, ne bi uz zaštitnike Europe mogli biti prozvani i crkvenim naučiteljima? Treba se podsjetiti da su oni također zaštitnici jedinstva Crkve, čak i vodeći primjeri u smislu Isusova zahtjeva »Da svi budu jedno!« Kad se ulazi u crkvu u Požeškoj na Čukarici, iznad ulaznih vrata stoji kip dvojice svetaca upravo s tim natpisom…

Na taj dan služile su se još dvije svete mise u čast Svete slavenske braće.

(L.L./kmc)

FOLLOW US ON: