HomeblagovestBlagovest 03/2024

Blagovest 03/2024

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec mart. Glavna tema ovog broja je Uskrs, budući da se u mjesecu martu slavi Uskrs ‒ uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista.

Listajući časopis, na samom početku naići ćemo na nadahnjujuću i zanimljivu poruku župnika župe Sv. Petra, p. Smiljana Milićevića, s razmatranjem o uskrsnuću Isusa Krista kao i o čovjekovoj preobrazbi koja ga čeka onkraj ovozemnog života. Drugi nam prilog donosi sažetak korizmene poruke pape Franje, koja govori o izlasku iz ropstva u slobodu, a korizmu oslikava kao razdoblje obraćenja i vrijeme slobode. Treći nam tekst izlaže temu dijaloga koji je put do novog života, gledanu iz perspektive i primjera dijaloga Presvetoga Trojstva. U četvrtom prilogu autor piše o pobjedi života nad smrću, očitovanoj u Isusovom uskrsnuću, a sam dar Uskrsa je nada koje nas uvijek drži u radosti i optimizmu, ali je do tog praznog groba nada u život poslije smrti bila nezamisliva. Autor također govori o korijenima i povijesti Uskrsa, vidljivim u Starom zavjetu u proslavi Pesaha. U petom tekstu beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Német piše o duhovnosti Sinode biskupa. U šestom tekstu dajemo zanimljivu recenziju dvaju filmova ‒ »Sunca maminog« i »Američkog zeca«. Sedmi prilog donosi zanimljiv i nadahnut razgovor s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ladislavom Németom o njegovom posjetu Nairobiju, a osmi prilog nudi poticajan razgovor s jednom od najstarijih vjernica Beogradske nadbiskupije, gospođom Marom Foršpreher, r. Babić.

Rubrika Jubilej u središnjem dijelu časopisa donosi kratak prikaz povijesti župa i crkava Krista Kralja i Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Listajući dalje, naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa, koja nam nudi detaljne obavijesti o događanjima iz župa. Rubrika Mladi daje izvještaj o aktivnostima mladih u korizmenom vremenu. Kutak za djecu sadrži zanimljivu priču o Isusovom uskrsnuću, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim donosi tekst o uskrsnom vremenu. Na kraju slijedi iznimno zanimljiva rubrika s aktualnim vijestima.

Dragi čitatelji, svima vama, vašim najmilijima i svim ljudima dobre volje, od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs, a sestrama i braći koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru, poručujem: Hristos vaskrsevaistinu vaskrse!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: