HomeblagovestBlagovest 11/2023

Blagovest 11/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec novembar. Budući da je u oktobru u Rimu održana XVI. opća redovita skupština Sinode biskupa, ovaj broj je ponajvećma posvećen toj temi.

Listajući časopis, na samom početku možemo vidjeti poruku vlč. Andreja Đuričeka, koji je bio relator Sinode Beogradske nadbiskupije i koji nam progovara o ciljevima Sinode. Drugi nam prilog donosi sažetak poruka pape Franje upućenih u mjesecu oktobru. Autor izvještava o porukama usmjerenim na Crkvu – Sinodu, a i o onima koje se tiču društva: to je pitanje ratova, a posebno rata Izraela i Palestinaca. Papa je opetovao kako je Sinoda ‒ pogodan trenutak za »posuvremenjenje« Crkve, a svaki rat je poraz i uništenje ljudskog bratstva. Treći nam tekst donosi aktualni sadržaj o Sinodi i ukratko predstavlja završni Izvještaj Sinode. Autor sažima Izvještaj po temama i određenim pitanjima o kojima se raspravljalo na Sinodi. Neka od tih pitanja i tema su: misije, siromasi, ekumenizam, laici, položaj žena u Crkvi, celibat i posvećeni život… U četvrtom tekstu čitamo o svetosti i svecima koji su istinski revolucionari te su mnogi od njih ostavili veliki trag u stvaralaštvu i društvenom preporodu.

Središnji dio časopisa donosi nam dva iznimna intervjua: razgovor s beogradskim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ladislavom Németom, SVD, koji nam govori o iskustvu Sinode, kao i intervju s glavnim izvjestiteljem Sinode i luksemburškim kardinalom Jean-Claudeom Hollerichom koji se naravno osvrnuo i na Sinodu.

Listajući dalje naići ćemo na redovite rubrike koje krase i obogaćuju našu Blagovest. Prva od njih je Iz naših župa i donosi nam detaljne obavijesti o događanjima iz župa. Rubrika Mladi govori o pogledu na Sinodu iz perspektive mladih. Kutak za djecu nudi zanimljivu priču o poslanju, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o nadolazećem crkvenom vremenu ‒ došašću. Na kraju donosimo vijesti, među kojima posebno ističemo izvještaj sa zasjedanja Zbora svećenika na kojem je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski, održao predavanje o XVI. redovnom zasjedanju opće skupštine Sinode o sinodalnosti.

Dragi čitatelji, tijekom razgovora s kardinalom Hollerichom, on mi je rekao: »Molite za Sinodu«, a u njegovim riječima i pogledu mogla se vidjeti velika ljubav i briga za Crkvu, koje bi i svatko od nas trebao osjećati te se doista moliti za uspjeh Sinode…

Vaš urednik

FOLLOW US ON: