HomeblagovestBlagovest 07-08/2022

Blagovest 07-08/2022

Pred nama je dvobroj (jul/august) našeg lista Beogradske nadbiskupije Blagovesti. Glavna tema ovoga dvobroja su starije osobe, jer smo 24. jula proslavili Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Ako pažljivo krenete s čitanjem, prvi tekst koji se nudi, poruka nadbiskupa Hočevara, otkriva svu dubinu misli o Nebu i zemlji. Tekst duboko seže u duhovnu stvarnost, stvarnost Neba, koja je za autora mnogo jasnija od ove vidljive stvarnosti. Upravo je ta stvarnost očitovana u Presvetom Trojstvu, koje je i slika vidljive obitelji. O toj nam temi govori drugi tekst, komentar Papinih poruka temeljenih na temi obitelji i starijih osoba. Obitelj je osnova, bazična tvorevina društva koja ostvaruje zajedništvo unatoč postojećim razlikama među pojedincima, a starije osobe u obitelji su najveće blago zemlje jer iz nepatvorene ljubavi prenose vrijednosti na svoje unuke. Treći tekst govori upravo o »apsurdu društva« i kontradiktornosti ljudskog djelovanja, jer starije osobe se u perspektivi društva doživljavaju kao teret a ne kao blagoslov. Današnji čovjek kao da ide samo za svojim sebičnim prohtjevima i ostvarivanjem zahtjeva svoga ega, pa se pošto-poto trudi zaustaviti vrijeme, usporiti starenje i ostati vječno mlad. Tako starije osobe, po društvenim pogledima, padaju u zaborav i treba ih »gurnuti u ropotarnicu«.

Ovaj dvobroj donosi članak o kršćanskim korijenima Europe. Nadasve je zanimljiv i bogat intervju s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem koji je dao za naš časopis. Osim toga tu su standardne rubrike koje oslikavaju bogatstvo časopisa i iscrpno prikazuju vjerski život Beogradske nadbiskupije i događanja u njoj.

Svima vama želim da ljetne godišnje odmore provedete u radosti i miru, lagano čitajući ovaj bogati dvobroj Blagovesti!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: