HomevestiPapa: Cilj pastoralnoga djelovanja je spas duša

Papa: Cilj pastoralnoga djelovanja je spas duša

Spas duša ima biti cilj svakoga pastoralnoga djelovanja – istaknuo je Sveti Otac u govoru biskupima koji su jučer i danas sudjelovali na strukovnom tečaju o novom ženidbenom postupku. Tečaj je organiziran pod pokroviteljstvom Apostolskog suda Rimska rota. Sudovi ne trebaju zaboraviti obzor milosrđa, a nikad ne trebaju smatrati da su oni čiji je brak propao strani Tijelu Kristovu– kazao je Papa.

Treba biti vjeran evanđeoskom navještaju, ali i sposoban aktualizirati Isusovu poruku da se stvarno, a ne slikovito, odgovori na potrebe i upite današnjega čovjeka, rekao je Papa na susretu s biskupima Rimske rote, te podsjetio na cilj svakoga pastoralnoga djelovanja. Citirajući Prvu Petrovu poslanicu, podsjetio je na njihovu obvezu da, s duhom služenja, budu vjerni velikoj odgovornosti na koju su pozvani:

Pasti stado, ali ne zato jer moraju, već dragovoljno, ne zbog sramotnoga interesa, već velikodušnim duhom, ne kao gospodari osobâ, već kao uzori za nasljedovanje. U tom vidiku, valja odlučno otkloniti svaku svjetovnu zaprjeku, koja velikom broju vjernika otežava pristup crkvenim sudovima. Ekonomski i organizacijski razlozi ne mogu biti zaprjeka da se provjeri kanonska valjanost nekoga braka – ustvrdio je Papa.

Spas duša, konačni cilj pastoralnoga djelovanja

Osvrnuvši se na odnos između pravde i milosrđa, Papa je rekao da crkveni sudovi ne trebaju zanemarivati „vrhovni zakon Crkve“, najuzvišenije dobro: spas duša. To pak treba biti cilj Zakonika kanonskog prava, posljednja riječ koja nadmašuje samo pravo, pokazujući obzor milosrđa – kazao je Sveti Otac

U Crkvi nikoga ne treba smatrati strancem

Crkva je majka koja sve prihvaća i ljubi. Ona se utjelovljuje u bolna zbivanja Božjega puka, prigiba se nad siromašnima, dalekima i svima koji se osjećaju isključeni zbog propasti njihove bračne veze. Stoga, nikoga od te ranjene braće ne treba smatrati stranim Tijelu Kristovu, koje je Crkva. Pozvani smo da ih ne isključujemo iz svoje pastoralne skrbi, već da se s najvećom brigom i milosrđem posvetimo njima i njihovu neregularnom i bolnom stanju – rekao je papa Franjo

Slušati vapaj onih koji traži istinu o braku

Nazočne biskupe, koji dolaze iz raznih zemalja i kulturnih konteksta, a koji se sučeljavaju s brojnim izazovima, Papa je potaknuo da dragocjenim smatraju ono što su ovih dana naučili, kako bi učinkovitije mogli obavljati svoju službu, poglavito glede „novoga ženidbenog postupka“, tražeći rješenje i „ne baš uvijek lake odrednice.“ Uzdajte se u sigurnu potporu Duha Svetoga, koji nevidljivo ali stvarno vodi Crkvu. Molimo mu se da vama i Petrovu nasljedniku pomogne odgovoriti, velikodušno i ponizno, na vapaj za pomoć brojne naše braće i sestara koji trebaju otkriti istinu o svojem braku i o svojem životnom putu – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: