Homeporuke i poslanicePapa: Euharistija je kruh za grešnike, a ne nagrada za svetce

Papa: Euharistija je kruh za grešnike, a ne nagrada za svetce

Papa Franjo je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, podsjetio da se danas u Italiji i u nekim drugim zemljama slavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove, te je istaknuo da euharistija liječi, jer se Isusovo milosrđe ne boji naših slabosti.

Euharistija je kruh za grešnike, a ne nagrada za svetce – istaknuo je papa Franjo jučer prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Danas se u Italiji i u drugim zemljama slavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove – primijetio je Papa i podsjetio – Evanđelje nam današnje liturgije govori o Posljednjoj večeri (Mk 14,12-16.22-26). Gospodinove nas riječi i geste diraju u srce: „Uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: ‘Uzmite, ovo je tijelo moje’.

Isus nam tako jednostavno daruje najveći sakrament – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To je njegova ponizna gesta darivanja i dijeljenja. Na vrhuncu svojega života ne dijeli kruh u izobilju kako bi nahranio mnoštvo, nego tijekom pashalne večere s učenicima, lomi samoga sebe. Na taj nam način pokazuje da je cilj života u darivanju sebe, da je najveća stvar služiti. Danas ponovo Božju veličinu nalazimo u komadiću kruha, u krhkosti iz koje se prelijeva ljubav i dijeljenje.

Krhkost je upravo riječ koju želim istaknuti – rekao je papa Franjo i nastavio – Isus postaje krhak poput kruha koji se lomi i mrvi. No upravo u tome leži njegova snaga. Krhkost je u euharistiji snaga; snaga ljubavi koja postaje mala, kako bismo je mogli prihvatiti i ne bojati je se; snaga ljubavi koja se lomi i dijeli, kako bi hranila i davala život; snaga ljubavi koja se lomi, kako bi nas okupila u jedinstvu. Još se jedna snaga ističe u krhkosti euharistije; snaga da ljubimo one koji griješe.

Isus nam, u noći kad je izdan, daje Kruh života – rekao je Papa i dodao – Daje nam najveći dar, dok u srcu osjeća najdublji ponor; učenik koji s njim jede, izdaje ga. Izdaja je najveća žalost za onoga koji ljubi. Što čini Isus? Na zlo reagira većim dobrom. Na Judin „ne“ odgovara milosrdnim „da“. Ne kažnjava grešnika, nego za njega daje svoj život. Kada primamo euharistiju, Isus to isto čini s nama; poznaje nas, zna da smo grešnici i da mnogo griješimo, no ne odustaje da svoj život ujedini s našim. Zna da nam je euharistija potrebna, jer nije nagrada za svetce, nego Kruh za grešnike. Zato nas potiče: „Uzmite i jedite“.

Svaki put kada primamo Kruh života, Isus dolazi dati novi smisao našim slabostima – rekao je Sveti Otac i objasnio – Podsjeća nas da smo u njegovim očima dragocjeniji nego što mislimo. Kaže nam da je sretan ako s njim dijelimo svoje slabosti. Ponavlja nam da se njegovo milosrđe ne boji naše bijede. Svojom nas ljubavlju osobito liječi od naših slabosti koje sami ne možemo izliječiti. Od kojih slabosti? Liječi nas od osjećaja ogorčenosti prema onima koji su nas povrijedili; od udaljavanja od drugih i izoliranja u sebe; od plakanja nad sobom i prigovaranja ne pronalazeći mir. Ne možemo se sami izliječiti od tih slabosti. Isus nas liječi svojom prisutnošću, svojim kruhom i euharistijom.

Euharistija je učinkovit lijek protiv tih zatvaranja. Naime, Kruh života liječi krutu strogost i pretvara u poslušnost. Euharistija liječi, jer nas sjedinjuje s Isusom; potiče nas da usvojimo njegov način života, njegovu sposobnost lomljenja i darivanja braći, da na zlo odgovorimo dobrom. Daje nam hrabrost da iziđemo iz sebe i s ljubavlju se sagnemo nad slabostima drugih, kao što Bog čini s nama. To je logika euharistije; primamo Isusa koji nas voli i liječi naše slabosti, kako bismo voljeli druge i pomagali im u njihovim slabostima. To moramo činiti cijeli život. Neka nam Presveta Djevica, u kojoj se Bog utjelovio, pomogne zahvalna srca prihvatiti dar euharistije i svoj život učiniti darom. Neka nas euharistija učini darom za sve ljude – rekao je na kraju Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: