Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Biskup je pozvan na život služenja

Papa Franjo: Biskup je pozvan na život služenja

Blizinu s Bogom, s drugim biskupima, sa svećenicima i sa stadom, zatražio je papa Franjo u prigodi biskupskoga ređenja monsinjora Guida Marinija i monsinjora Andrésa Gabriela Ferrade Moreire. Papa je, tijekom euharistijskoga slavlja u bazilici svetoga Petra, govorio o velikoj crkvenoj odgovornosti te istaknuo da je na biskupu više da služi nego da vlada

„Najveći među vama neka bude kao najmlađi, i predstojnik kao poslužitelj“ (Lk 22,26). Te je Isusove riječi papa Franjo istaknuo danas u bazilici svetoga Petra, na biskupskom ređenju monsinjora Guida Marinija, dosadašnjega ravnatelja papinskih bogoslužnih obreda, imenovanoga biskupom Tortone, i monsinjora Andrésa Gabriela Ferrade Moreire, koji je od 1.oktobra na dužnosti tajnika Zbora za kler. U njima je, novim biskupima, prisutan sâm Gospodin naš Isus Krist. Krist je taj koji kroz službu biskupa nastavlja propovijedati evanđelje spasenja i posvećivati vjernike, On je taj koji u očinstvu biskupa novim udovima povećava svoje tijelo koje je Crkva. Krist je taj koji u mudrosti i razboritosti biskupa vodi Božji narod na zemaljskom hodočašću do vječne sreće – istaknuo je Papa.

Velika odgovornost

Govoreći o velikoj crkvenoj odgovornosti na koju su pozvani novi biskupi, Sveti je Otac podsjetio kako je Isus Krist, poslan od Oca otkupiti ljude, poslao u svijet dvanaest apostola, kako bi puni snage Duha Svetoga naviještali evanđelje svim narodima i kako bi ih, okupivši ih pod samo jednim pastirom, posvećivali i vodili prema spasenju.

Izabrani ste među ljudima i za ljude, imenovani ste – ne za sebe nego za druge – u stvarima koje se odnose na Boga. ‘Biskupstvo’ je naziv službe, a ne časti; nema pravoga biskupstva bez služenja – rekao je Papa te objasnio – Na biskupu je više da služi nego da vlada, u skladu s Učiteljevom zapovijedi: ‘Tko je najveći među vama neka bude kao najmlađi; i predstojnik kao poslužitelj’. Tim služenjem čuvat ćete svoj poziv i bit ćete istinski pastiri u služenju, ne u časti, u vlasti, u moći… Ne, uvijek služite.

Četiri blizine

Osvrnuvši se na ulogu novih biskupa u zajednici vjernika papa Franjo je istaknuo prioritete, počevši od naviještanja Riječi u svakoj prilici. Upozoravajte, opominjite, potičite velikodušno i u skladu s naukom; nastavite učiti – rekao je Papa. Bit ćete čuvari vjere, služenja i ljubavi u Crkvi – dodao je te istaknuo da zbog toga trebaju biti sposobni za blizinu. Mislite na to da je bliskost tipični Božji trag.

Potrebna je blizina koja je suosjećanje i nježnost. Biskup je čovjek blizak Bogu u molitvi – istaknuo je te podsjetio na Petrovu preporuku: Molitva i navještaj Riječi. Prva je biskupova zadaća moliti, ali ne kao papiga! Valja moliti srcem. I ako nemaš vremena, ukloni druge stvari, ali moli, to je prva biskupova zadaća. Blizina s Bogom u molitvi.

Druga blizina koju je savjetovao papa Franjo jest blizina s drugim biskupima. Budite biskupi; bit će rasprava među vama, ali kao braća. Nemojte nikada ogovarati braću biskupe. Druga je blizina, dakle, s biskupskim tijelom.

Treća razina blizine jest ona sa svećenicima. Molim vas, nemojte zaboraviti da su vam svećenici najbliži – rekao je Papa te napomenuo kako je žalosno kada biskupi imaju popunjen raspored te odgađaju susret sa svećenikom. Ako doznaš da te zvao neki svećenik, nazovi ga istoga ili sljedećeg dana. On će tako znati da ima oca. Blizina sa svećenicima; ako ne dođu oni, ti posjeti njih – savjetovao je Papa.

Četvrta je blizina ona s vjernim Božjim narodom. Ne zaboravi da si uzet iz stada, a ne od elite koja je učila, koja ima mnogo titula te mora biti biskup. Ne; uzet si iz stada – rekao je Papa. Neka vam Gospodin dade da rastete na tom putu blizine; tako ćete bolje oponašati Gospodina, jer On je uvijek bio blizu, i uvijek nam je blizu, te nas svojom bliskošću, koja je samilosna i nježna, vodi naprijed. I neka vas Gospa čuva – rekao je na kraju papa Franjo.

(VN/KMC)

FOLLOW US ON: