Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Dopustimo da nas mijenja Isusov pogled ljubavi

Papa Franjo: Dopustimo da nas mijenja Isusov pogled ljubavi

Na slici: Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo se osvrnuo na evanđelje današnje liturgije, usredotočivši se na lik nadcarinika Zakeja iz Jerihona koji je bio preobražen Isusovim pogledom u osobu koja je bila sposobna besplatno ljubiti. Naime, Bog osuđuje grijeh, a grešnika nastoji spasiti – podsjetio je Papa.

Dopustimo kao Zakej da nas mijenja Isusov pogled ljubavi – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje nas poziva da pratimo Isusa na putu prema Jeruzalemu. (Lk 19,1-10). Isus se zaustavio u Jerihonu gdje ga je dočekalo mnoštvo ljudi, među kojima i čovjek po imenu Zakej, nadcarinik, to jest jedan od onih Židova koji su za rimskoga cara ubirali porez – podsjetio je Papa i napomenuo – Bio je bogat ne zahvaljujući poštenoj zaradi, nego zato što je tražio “mito”, a zbog toga su ga ljudi još više prezirali.

Zakej je želio vidjeti tko je Isus; nije ga želio susresti, bio je znatiželjan, želio je vidjeti tu osobu o kojoj je čuo izvanredne stvari – rekao je Sveti Otac i objasnio – Budući da je bio niska rasta, da bi ga vidio, popeo se na stablo. Kada je Isus došao na to mjesto, podigao je pogled i ugledao ga. Važno je uočiti da je Isus prvi pogledao na Zakeja, a ne obratno. Među mnogim je licima koja su ga izbliza okruživala, tražio upravo njegovo. Milosrdni nas Gospodinov pogled zahvaća prije nego što postanemo svjesni da nam je potreban, kako bismo bili spašeni. I tim pogledom božanskog Učitelja počinje čudo obraćenja jerihonskog grešnika.

Naime, Isus ga zove po imenu: „Zakeju, žurno siđi! Danas mi je proboraviti u tvojoj kući“ – rekao je papa Franjo i nastavio – Ne prekorava ga i ne propovijeda mu; kaže mu da mora ići kod njega, mora zato što je to Očeva volja. Unatoč mrmljanju ljudi, Isus je odlučio zaustaviti se u kući javnog grešnika. I mi bismo se sablaznili tim Isusovim ponašanjem. No prezir i zatvorenost prema grešniku, izoliraju ga i čine još tvrđim u zlu koje čini sebi i zajednici.

Međutim, Bog osuđuje grijeh, a grešnika pokušava spasiti, te ga traži kako bi ga vratio na pravi put – rekao je Papa i istaknuo – Tko nikada nije osjetio da ga Božje milosrđe traži, muči se prihvatiti izvanrednu veličinu gesti i riječi kojima Isus pristupa Zakeju. Isusov prihvat i pažnja prema Zakeju vode ga do jasne promjene mentaliteta. U jednom je trenutku postao svjestan koliko je jadan život sav zaokupljen novcem, po cijenu krađe od drugih i njihova prezira.

To da je Gospodin došao u njegovu kuću, pomaže mu da sve vidi drugačijim očima i s malo nježnosti kojom je njega Gospodin gledao – rekao je Sveti Otac i dodao – Mijenja svoj način gledanja i korištenja novca. Otimanje zamjenjuje darivanjem. Naime, odlučio je polovicu svega što posjeduje dati siromašnima i četverostruko vratiti onima koje je prevario. Isus Zakeju pomaže shvatiti da je moguće besplatno ljubiti. Do tada bio je škrt, a nakon toga postaje velikodušan. Imao je osjećaj za zgrtanje, a sada se raduje da može dijeliti.

Susrećući Ljubav, otkrivajući da je ljubljen unatoč svojim grijesima, postaje sposoban ljubiti druge, te od novca činiti znak solidarnosti i zajedništva. Neka nam Blažena Djevica Marija izmoli milost da bismo uvijek na sebi osjećali milosrdan Isusov pogled, kako bismo s milosrđem išli u susret onima koji su pogriješili, kako bi i oni mogli prihvatiti Isusa koji je došao tražiti i spasiti ono što je izgubljeno – zaključio je papa Franjo.

Tužan sam zbog nasilja koje su pretrpjeli kršćani Pravoslavne tevahedo Crkve u Etiopiji – rekao je papa Franjo nakon podnevne molitve i istaknuo – Izražavam svoju blizinu toj ljubljenoj Crkvi i njenom patrijarhu, dragom bratu Abuni Matthiasu. Apeliram da molite za sve žrtve nasilja u toj zemlji.

Od srca zahvajujem Općini i biskupiji San Severo u Apuliji, te Apostolskoj milostinjarnici, za protokol o razumijevanju koji su potpisali 28. oktobra, a koji će radnicima, nadničarima u „getima u Capitanati“, na području Foggie,  omogućiti da dobiju prebivalište u župama i da se upišu u općinski matični ured. Posjedovanje osobnih i boravišnih dokumenata dat će im novo dostojanstvo i omogućiti izlazak iz uvjeta nezakonitosti i iskorištavanja – rekao je na kraju Papa, pozdravivši sve nazočne vjernike i hodočasnike.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: