HomevestiPapa Franjo otputovao u Panamu

Papa Franjo otputovao u Panamu

Na slici: Papa Franjo na odlasku iz Rima prema Panami; 23. januara 2019.  (ANSA)

Papa Franjo je jučer prijepodne otputovao u Panamu gdje će, prigodom tog 26. međunarodnog putovanja svojega pontifikata, sudjelovati na 34. svjetskom danu mladih. Bit će to drugi posjet jednoga pape Panami, nakon svetoga Ivana Pavla II. koji je tu zemlju pohodio 1983. godine

Papa je krenuo zrakoplovom iz Rima oko 10 sati ujutro, a u Panamu će stići nakon gotovo 13 sati leta, u 16.30 sati po lokalnom, odnosno u 22.30 sati po europskom vremenu. U jučerašnjem tweetu Papa traži od vjernika da se mole za taj vrlo lijep i važan događaj u hodu Crkve. Prije odlaska iz Vatikana Papa se u Domu svete Marte susreo s 8 mladih izbjeglica različitih nacionalnosti, koji su smješteni u Centru Oca Arrupea u Rimu.

Marijanska dimenzija putovanja

Prvo putovanje pape Franje u 2019. godini ima ‘marijansku dimenziju’, budući da moto 34. svjetskog dana mladih glasi: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1, 38). Prvi je dan u cijelosti posvećen putovanju, dok će glavni dio programa započeti sutra. Po dolasku u međunarodnu zračnu luku u Tocumenu u Panami, 24 kilometara udaljenom od središta glavnoga panamskoga grada, predviđen je službeni doček, uz sudjelovanje panamskoga predsjednika Juana Carlosa Varele i predstavnikā vjerskih i građanskih vlasti. Odmah poslije toga Papa će poći u apostolsku nuncijaturu u kojoj će boraviti tijekom cijeloga pohoda, do nedjelje, 27. januara.

Program putovanja

Sutra, u četvrtak, 24. januara, predviđena je svečanost dobrodošlice u Predsjedničkoj palači, te kurtoazni posjet panamskom Predsjedniku. Nakon toga slijedi susret s predstavnicima vlasti, s Diplomatskim zborom i predstavnicima građanskoga društva, a potom i sa srednjoameričkim biskupima, u crkvi svetoga Franje Asiškoga. Poslijepodne je programom predviđena svečanost dobrodošlice i otvaranje Svjetskoga dana mladih u četvrti Santa Maria La Antigua, gdje će u petak, 25. januara, Papa predvoditi pobožnost Križnoga puta s mladima.

U subotu ujutro Papa će slaviti svetu misu s posvećenjem oltara u katedrali bazilici Santa Maria La Antigua u Panami, u nazočnosti svećenikā, Bogu posvećenih osoba i laičkih pokreta. Nakon toga će uslijediti objed u Bogosloviji svetoga Josipa s panamskim nadbiskupom i 10 mladih iz više zemalja, sudionika susreta mladih.

Navečer će biti vrhunac Svjetskoga dana mladih, kada će Papa biti na molitvenom bdijenju s mladima, u četvrti Svetoga Ivana Pavla II., gdje će u nedjelju ujutro slaviti svetu misu kojom će završiti Svjetski dan mladih u Panami. Prije povratka u Rim, iz međunarodne zračne luke u Tocumenu, papa Franjo će se na Stadionu Rommel Fernandez Juan Diaz susresti s dragovoljcima koji su bili uključeni u organizaciju i samo održavanje susreta. Dolazak je u Rim predviđen za ponedjeljak, 28. siječnja, oko podneva.

Papa blizu životnim periferijama

Susret s mladima u jednoj kaznionici za maloljetnike, kao i s mladima oboljelima od side, bit će samo neki od događaja na rubu Svjetskoga dana mladeži, ali među najznakovitijima toga apostolskog putovanja pape Franje u Panami. Naime, u petak, 25. januara, Papa će poći u maloljetnički zatvor Las Garzas de Pacora, gdje će se susresti s 200 zatočenih mladih. Tom će prigodom ispovjediti nekoliko njih, u ispovjedaonicama koje su sami napravili. Bit će to znak Papine blizine s mladima koji ne mogu sudjelovati na svjetskom susretu mladih. U nedjelju, 27. januara, zadnjega dana Svjetskoga dana mladeži i njegova apostolskog putovanja, papa Franjo će poći u Kuću Dobroga Samarijanca i susresti se s mladim invalidima i oboljelima od side.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: