Homeporuke i poslanicePapa Franjo: prema onima koji traže skandal, šutnja i molitva

Papa Franjo: prema onima koji traže skandal, šutnja i molitva

Isus je svojom šutnjom pobijedio đavla koji je posijao laž u srcu

Istina je blaga i tiha. Prema ljudima koji traže samo skandal, koji traže samo podjelu, jedini je put šutnje i molitve – istaknuo je jučer papa Franjo nastavljajući sa slavljima svete mise u Domu svete Marte. Svoju propovijed započeo je odlomkom iz evanđelja toga dana po Luki (Lk 4,16-30) u kojem se govori o tomu kako je Isus vrativši se u Nazaret, primljen sumnjičavo. Gospodinova riječ koja se nalazi u tom odlomku omogućava nam da razmišljamo o načinu djelovanja u svakodnevnom životu kada postoje nesporazumi, te da shvatimo kako otac laži, onaj koji optužuje, đavao, djeluje da bi uništio jedinstvo obitelji i naroda – upozorio je Papa.

Nakon što je došao u sinagogu, Isusa su primili s velikom znatiželjom. Svi su željeli vlastitim očima vidjeti velika djela koja je učinio u drugim krajevima – primijetio je Sveti Otac i naglasio – Ali, Sin Oca Nebeskog koristi samo “riječ Božju”, po običaju koji primjenjuje i onda kada želi pobijediti đavla. Upravo to ponašanje poniznosti daje prostora riječi koja pobjeđuje riječ koja sije sumnju, koja mijenja ozračje, od mira do rata, od divljenja do prezira. Isus je svojom šutnjom pobijedio „divlje pse“, đavla koji je posijao laž u srcu.

To nisu bili ljudi, nego „čopor divljih pasa“ koji ga je odveo izvan grada – rekao je papa Franjo i nastavio – Nisu razmišljali, vikali su, a Isus je šutio. Odveli su ga na rub brijega da ga strmoglave. Odlomak evanđelja završava: ‘No on prođe između njih i ode’. To je Isusovo dostojanstvo; svojom je šutnjom pobijedio „divlji čopor“ i otišao, jer nije još došao čas koji će se dogoditi na Veliki petak. Ljudi koji su na Cvjetnicu pripremili Isusu slavlje i klicali “Blagoslovljen, Sine Davidov”, vikali su tada „raspni ga“, dakle promijenili su se. Đavao je posijao laž u srcu, a Isus je šutio.

Kada je na djelu takvo ponašanje, kada se ne vidi istina, preostaje šutnja – rekao je Papa i dodao – To je šutnja koja pobjeđuje, ali preko križa, to je Isusova šutnja. Koliko puta u obiteljima započinju rasprave o politici, sportu, novcu, te u jednom i drugom slučaju obitelji budu uništene. U tim se raspravama vidi da đavao upravo tamo želi uništiti. U tim trenucima treba reći svoje mišljenje i zatim šutjeti, jer istina je blaga, tiha, nije bučna. Ono što je Isus učinio nije lako, ali dostojanstvo je kršćanina usidreno u Božjoj snazi.

Prema ljudima koji nemaju dobru volju, koji traže samo skandal, podjelu i uništenje, pa i u obiteljima, treba zauzeti stav šutnje i molitve. Neka nam Gospodin dade milost da razaznamo kada moramo govoriti, a kada šutjeti. Općenito u životu: na poslu, kod kuće, u društvu i svakodnevnom životu. Tako ćemo više biti Isusovi nasljedovatelji – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: