Homeporuke i poslanicePapa mladima u Vijetnamu: Gradite živu i radosnu Crkvu!

Papa mladima u Vijetnamu: Gradite živu i radosnu Crkvu!

Papa Franjo objavio je videoporuku za Dan mladih koji se ovih dana obilježava u biskupijama Sjevernog Vijetnama na temu „Pođi kući k svojima“ (Mk 5,19). Mladima je pozornost usmjerio na naslijeđe vijetnamskih mučenika te ih potaknuo da njihovo svjedočanstvo bude iskreno, odgovorno i optimistično

Dopustite bez bojazni da zasja vaš lijepi katolički identitet – poticaj je koji je papa Franjo videoporukom uputio vijetnamskoj katoličkoj mladeži povodom Dana mladih koji se ovih dana obilježava u biskupijama Sjevernog Vijetnama. Papa ih je ohrabrio da budu odvažni svjedoci Evanđelja, po primjeru svetih mučenika, roditelja te baka i djedova koji su u ratu izgubili sve osim snage i ljepote vjere. Osvrnuo se također na žalosni događaj iz prošlog mjeseca, kada je 39 vijetnamskih migranata pronađeno mrtvo u hladnjači kamiona na jugu Engleske, te je sve pozvao na molitvu za te osobe.

Govoreći o temi Dana mladih, „Pođi kući, k svojima“ (Mk 5,19), Sveti je Otac istaknuo duboko značenje koje riječ „kuća“, odnosno „dom“, ima u vijetnamskoj i drugim azijskim kulturama. Nije riječ samo o obitelji i rodbini, već i o domovini, rodnom kraju i svemu što je blizu srcu jedne osobe – napomenuo je te se osvrnuo na vijetnamsku obiteljsku tradiciju koju krasi odavanje počasti ocu i majci kao i izuzetno poštovanje prema starijim osobama. „Pođi kući, k svojima“ predstavlja put kojim ćete se vratiti svojoj originalnosti i produbiti svoju tradicijsku i kulturnu baštinu – rekao je Papa.

Pozivajući mlade da nikada ne izgube ta „blaga“, papa Franjo se usredotočio na drugu baštinu i drugi dom, odnosno na Crkvu koju – kako je kazao – treba čuvati i voljeti misijskim zanosom. Imali ste sreću biti rođeni iz utrobe herojske Crkve, bogate sjajnim svjedocima – istaknuo je Sveti Otac i dodao – Mislim na svete vijetnamske mučenike. Mislim na vaše bake, djedove i roditelje koji su trpjeli zbog rata te izgubili gotovo sve osim vjere koju su vam prenijeli kao najdragocjenije nasljeđe. U kuću Crkve možete se uvijek vratiti kako biste crpili snagu i nadahnuće za svoju vjeru; ovdje uvijek možete u dostojanstvu oblikovati savjest; ovdje svatko od vas može naći životni put u skladu s Božjim pozivom.

„Dom“ ne označava zatvoreno ili ograničeno mjesto, već put i misionarski hod. Ne zaboravite da ste i dalje manjina među vašim ljudima. Još uvijek postoji većina koja čeka i ima pravo na navještaj Evanđelja. Kristov je nalog stoga za vas i danas hitan. Sada je vaš zadatak izgraditi mladu i radosnu kuću Crkve, punu života i bratstva. Neka spasonosne Božje poruke kroz vaše svjedočanstvo dođu do srca vaših susjeda i sunarodnjaka. Uvijek svjedočanstvo, nikad prozelitizam – rekao je papa Franjo.

Kako bi najbolje izvršili taj zadatak, Sveti Otac predlaže poštenje, odgovornost i optimizam, tri obilježja svjedočanstva koja trebaju biti popraćena razlučivanjem, temeljnim za postojanost i vjernost vlastitom identitetu i vjeri, u svjetovnom društvu koje vodi materijalizam. Iako poštenje može uzrokovati teškoće, a odgovornost zahtijevati velike žrtve, Papa je uvjeren da je riječ o vrijednostima koje Crkva i društvo očekuju od mladih.

Na kraju je papa Franjo potaknuo mlade katolike u Vijetnamu da bez bojazni dopuste da zablista njihov lijepi katolički identitet. To će vas učiniti više domoljubima, više Vijetnamcima – rekao je te ih pozvao da na kreativan način odgovore i vrednuju program Vijetnamske biskupske konferencije za sljedeće tri godine, čiji je prioritet pastoral mladih. Volite svoj dom, vaš obiteljski dom i vašu domovinu. Ljubite vijetnamski narod, volite svoju zemlju. Budite istinski Vijetnamci, s ljubavlju prema domovini – rekao je na kraju Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: