Homeporuke i poslanicePapa: Novo čovječanstvo ne grade moćni, nego ponizni i blagi

Papa: Novo čovječanstvo ne grade moćni, nego ponizni i blagi

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Papa Franjo je prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, komentirajući evanđelje današnje evanđelje podsjetio da Isus i danas traži od svih ljudi dobre volje da budu ponizni i blagi kao On, te da pomažu siromašne, a od Crkve da naviješta evanđelje.

Crkva je pozvana činiti djela milosrđa i naviještati evanđelje siromašnima – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje današnje liturgije Isus naviješta u tri dijela (Mt 11, 25-30) – rekao je Papa i istaknuo – Prije svega izgovara himan blagoslova i zahvalnosti Ocu, jer je objavio siromašnima i malenima tajne Božjega kraljevstva; potom otkriva prisan i jedinstven odnos koji postoji između Njega i Oca; i na kraju poziva da idemo k njemu i da ga slijedimo kako bismo našli spokoj.

Na prvom mjestu Isus hvali Oca, jer je tajne svojega Kraljevstva sakrio od „mudrih i umnih“ – rekao je Sveti Otac i objasnio – Tako ih naziva s velom prikrivene poruge, jer se takvima smatraju i zato imaju zatvoreno srce. Otajstva svojega Oca Isus objavljuje „malenima“, onima koji se s povjerenjem otvaraju njegovoj riječi spasenja, osjećaju potrebu za njim i sve od njega očekuju.

Isus potom tumači da je sve primio od Oca – rekao je papa Franjo i primijetio – Zove ga „moj Otac“, kako bi potvrdio jedinstvenost svojeg odnosa s njim. Naime, samo između Oca i Sina postoji potpun uzajamni odnos; jedan poznaje drugoga i jedan živi u drugom. No to je jedinstveno zajedništvo kao cvijet koji cvjeta da bi besplatno objavio svoju ljepotu i dobrotu. I evo, dakle, Isusovog poziva: „Dođite k meni…“. On nam želi darovati ono što crpi od Oca.

Kao što Otac daje prednost „malenima“, tako se Isus obraća „umornima i opterećenima“ – rekao je Papa i napomenuo – Dapače, svrstava se među njih, jer je „ponizna i blaga srca“; kao u prvom i trećem blaženstvu, o poniznima i siromašnima duhom; i o blagima (Mt 5,3.5). Isus sve to živi u potpunom posvećenju Ocu i od njega crpi svoj nauk koji naziva „jaram“ kao što se nazivao onaj jaram zakona i raznih učitelja.

Međutim, Isus obećava „sladak i lak“ jaram zbog dva razloga – rekao je Sveti Otac i protumačio – Zato što dolazi od Boga Oca i zato što je i On sam pod tim jarmom, kako bi ga nosio zajedno s nama. Tako Isus „blag i ponizan“, nije uzor za rezignirane, niti jednostavno žrtva, nego čovjek koji „srcem“ živi to stanje u potpunoj transparentnosti prema Očevoj ljubavi, to jest Duhu Svetom. On je uzor „siromašnih u duhu“ i svih drugih evanđeoskih blaženika koji izvršavaju Božju volju i svjedoče njegovo Kraljevstvo.

Utjeha koju Krist nudi umornima i opterećenima, nije samo psihološko olakšanje ili obilno darovana milostinja, nego radost siromašnih da su primili evanđelje i da su graditelji novoga čovječanstva – rekao je papa Franjo i dodao – To je poruka za sve ljude dobre volje koju Isus i danas upućuje svijetu koji se uzvisuje, koji postaje bogat i moćan, bez obzira na sredstva, te koji ponekad gazi ljudsku osobu i njezino dostojanstvo. I to je poruka Crkvi koja je pozvana činiti djela milosrđa i naviještati evanđelje siromašnima.

Neka Marija, najponiznija i najveća među stvorenjima, od Boga za nas izmoli mudrost srca, kako bismo znali njegove znakove razaznati u svojem životu i biti sudionici tih tajni koje su skrivene oholima, a objavljuju se poniznima – zaključio je Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: