Homeporuke i poslanicePapa: Po primjeru Marije nosite evanđelje mira i života rastresenom svijetu

Papa: Po primjeru Marije nosite evanđelje mira i života rastresenom svijetu

Na slici: Papa Franjo u Loretu 

U događaju Navještenja otvara se dinamika zvanja koja je izražena pod tri vidika koji su obilježili Sinodu mladih, a to su: slušanje riječi Božjega projekta; razlučivanje i odluka.

„Zdravo, milosti puna“ (Lk 1,28), riječi su anđela Gabrijela koje odjekuju u ovom svetištu – rekao je papa Franjo danas u Loretu obraćajući se okupljenim vjernicima prije molitve Anđeoskog pozdravljenja i istaknuo – Prema  tradiciji ovdje su sačuvani ostaci nazaretskog doma Presvete Djevice u kojem je izrekla svoj DA postajući tako Isusova majka. Otkako je „Marijina kuća“ postala stvarnost koja se ovdje časti i štuje, Majka Božja ne prestaje posredovati duhovna dobra onima koji ovamo dolaze moliti. Među njima sam i ja, zahvaljujem Bogu što mi je to dao upravo na svetkovinu Navještenja.

Pozdravivši predstavnike građanskih i crkvenih vlasti, svećenike, redovnike, redovnice i Bogu posvećene osobe, te vjernike, Papa je rekao da je Sveta kuća također kuća mladih, jer Blažena Djevica Marija, puna milosti, i dalje govori novim generacijama, prateći svakoga u traženju njegova zvanja. Zato sam ovdje želio potpisati apostolsku pobudnicu, plod Sinode posvećene mladima. Ona nosi naslov „Christus vivit – Krist živi“. U događaju Navještenja otvara se dinamika zvanja koja je izražena pod tri vidika koji su obilježili Sinodu mladih, a to su: 1. slušanje riječi Božjega projekta; 2. razlučivanje; 3. odluka.

Prvi vidik slušanja očituje se u riječima anđela: „Ne boj se, Marijo! Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus“ (Lk 1,30-31). Bog je taj koji uvijek ima inicijativu i poziva da ga slijedimo. Poziv na vjeru i na dosljedan put kršćanskog života ili posebnog posvećenja, obziran je, ali snažan Božji upad u život mlade osobe kako bi joj darovao svoju ljubav. Trebamo biti spremni i otvoreni za slušanje i prihvaćanje Božjega glasa koji se ne prepoznaje u buci i uznemirenosti. Njegov plan u našem osobnom i društvenom životu ne doživljava se na površini, nego spuštajući se na dublju razinu, tamo gdje djeluju moralne i duhovne snage. Marija poziva mlade da tamo siđu i da se usklade s Božjim djelovanjem.

Drugi je vidik svakog poziva razlučivanje koje je izraženo u Marijinim riječima: „Kako će to biti?“ (Lk 1,34) – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Marija ne sumnja, njezino pitanje nije nedostatak vjere, dapače, upravo izražava svoju želju da otkrije Božja „iznenađenja“. Ona pažljivo nastoji prihvatiti Božji plan s njezinim životom, dobro ga upoznati kako bi njezina suradnja bila odgovornija i potpunija. To je ponašanje učenika. Svaka ljudska suradnja s Božjom besplatnom inicijativom mora biti nadahnuta produbljivanjem vlastitih sposobnosti i stavova, povezana sa sviješću da je Bog uvijek taj koji daruje i djeluje. Tako se i siromaštvo i malenost onih koje Gospodin zove da ga slijede na putu evanđelja pretvaraju u bogatstvo očitovanja Gospodnjega i u snagu Svemogućega.

Treći je vidik odluka koja je osobina svakog kršćanskog poziva, a izražena je Marijinim odgovorom anđelu: „Neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1,38) – rekao je papa Franjo i objasnio – Njezino DA Božjem planu spasenja koje se provodi kroz Utjelovljenje, jest predanje Njemu cijeloga života. To je DA punog povjerenja i potpune otvorenosti Božjoj volji. Marija je uzor svakog poziva i nadahniteljica svake brige za zvanja. Mladi ljudi koji traže ili se pitaju o svojoj budućnosti u Mariji mogu naći Onu koja im pomaže da raspoznaju Božji plan za sebe i snagu da prionu uz njega.

Loreto smatram povlaštenim mjestom kamo mladi mogu doći i tražiti svoje zvanje u Marijinoj školi – rekao je Papa i nastavio – To je duhovni centar u službi pastorala zvanja. Stoga se nadam da će centar Ivan Pavao II. u Loretu biti u službi Crkve na nacionalnoj i međunarodnoj razini, vodeći se plodovima koji proizlaze iz sinode. To je mjesto koje mladima pomaže razlučivati i zato molim da im bazilika Svete Marijine kuće bude na raspolaganju. Oduševljenje pripreme i slavlja sinodskih događaja treba konkretizirati u pastoralu.

Marijina je kuća također kuća obitelji – rekao je Sveti Otac i dodao – Obitelj koja je utemeljena na braku između muškarca i žene treba ponovno otkriti plan koji Bog ima s njom u službi života i društva. U nazaretskoj kući Marija je živjela mnoštvo obiteljskih odnosa koji pokazuju da obitelj i mladi ne mogu biti dva paralelna dijela pastoralne skrbi naših zajednica, nego moraju biti ujedinjeni, jer mladi su često ono što im je obitelj dala tijekom njihova rasta. Takvo shvaćanje nastoji ujediniti pastoralnu brigu za zvanja i izraziti Isusovo lice u ulozi svećenika, zaručnika i pastira.

Marijina kuća je kuća bolesnika – rekao je papa Franjo i naglasio – Tu su dobrodošli svi koji trpe u tijelu i duhu, a Majka svima donosi milosrđe Gospodnje. Bolest ranjava obitelj i bolesnici moraju biti prihvaćeni u obitelji. Obitelj i dom prvi su koji se brinu za bolesnika. Zato je svetište Svete kuće simbol svakog doma koji prihvaća i simbol svetišta bolesnih. Odavde potičem sve u svijetu: u središtu ste Kristova djela, jer svakoga dana na konkretniji način dijelite i nosite križ za Isusom. Vaša patnja može postati odlučujuća suradnja za dolazak Kraljevstva Božjega.

Papa je potom rekao: Vama i onima koji su povezani s ovim svetilištem, Bog po Mariji povjerava poslanje u ovo naše vrijeme da donosite evanđelje mira i života našim suvremenicima koji su često rastreseni, obuzeti zemaljskim interesima ili uronjeni u ozračje duhovne suše. Trebaju nam jednostavne i mudre osobe, ponizne i hrabre, siromašne i velikodušne koje u Marijinoj školi bez rezerve prihvaćaju evanđelje. Tako će se kroz svetost Božjeg naroda u svijetu i u svakom životnom stanju proširiti svjedočanstva svetosti, da bismo obnovili Crkvu i pokrenuli društvo kvascem Kraljevstva Božjega – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: